Vélemény kategória bejegyzései

HASONLÓSÁGOK

„Minden korszaknak megvannak a maga történeti, ideológiai kulcsfogalmai. Olyan verbális és képi toposzok, közhelyek, amelyek – olykor kimondottan a politikai rezsim ösztönzésére – szerves részét képezik a közgondolkodásnak, s elvont (társadalmi, ideológiai stb.) tartalmuk ellenére állandóan jelen vannak a közbeszédben és a mindennapi kommunikációban, szerepet játszanak a közösség (ön)definíciójának alakulásában.” (Zeidler Miklós: A revíziós gondolat)
„Nem! Nem! Soha!”; „Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország”; „Hiszek Magyarország feltámadásában”; és lehetne folytatni a sort.
Tudjuk, hová vezetett!
„STOP SOROS”; „99 százalék elutasítja az illegális bevándorlást”; „Ne hagyjuk, hogy SOROS nevessen a végén!”; „Ne engedjünk a zsarolásnak, védjük meg Magyarországot!”; „A mi hazánk nem lesz bevándorló ország!”; „Elutasítjuk a hazánk elleni rágalmakat!”; „Migránsokkal akarják fölhígítani a nemzetállamokat!”; „Követeljük a nemzetállamok Európáját, mert a jövő csak az lehet!”; és lehetne folytatni a sort.
Közben Horthynak újabb szobrokat avatnak; már a gyilkos Vitéz Héjjas Ivánnak is jut! Az Ujhelyi képviselőt ábrázoló „rongy-babát” fejjel lefelé fölakasztják a Köztársaság, bocsi: a II. János Pál pápa téren; békés turistákat néznek migránsoknak; színes-bőrű emberekre rendőrt hívnak; és itt is lehetne folytatni a sort.
Megint az érzelmi, az indulati politizálást folytat a hatalmi elit; megint leegyszerűsít, kinyilvánít, gondolkodás nélkül megnevezi az ellenséget.
Még nem látjuk, hova vezet mindez…

2018. 09. 21. péntek

KULTÚRHARC … csakugyan “csak” KULTÚRHARC?!

„Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn (korábbi neve: Zelemér), az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is … Az avató ünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere (2002 és 2010 között országgyűlési képviselő) is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”, illetve beszédet mondott Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, mint Baltazár Dezső unokája.”
„Vitéz Héjjas Ivàn méltatása fog ma zajlani Kecskeméten, hivatalosan, Lezsák Sàndor parlamenti alelnök, népfőiskolavezető àltal, a kecskeméti Cifrapalotában!”
Az Alaptörvény szerint Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszítette állami önrendelkezését, ami csak 1990. május másodikától állt vissza. Az ország vezetői nemzetközi fórumokon kommunistáznak, uszítanak, gyűlöletet szítanak a másként gondolkodók, más véleményen lévők ellen. A házi-történész jogkorlátozásnak mondja a jogfosztást. Kitüntetik az ország „Bádogosát”, akinek az egyik elhíresült mondata („Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…”) beleégett mindenki tudatába.
Közben naponta lakoltatnak ki, tesznek földönfutóvá családokat; négymillió szegény országa lettünk és már nem is érdemes számlálni a kitántorgók számát.
„Csak feküdj nyugodtan.” – súgom magamnak, lassan megint „Halált virágzik most a türelem.”

2018. 09. 19. szerda

ZSÖRTÖLŐDÉS

Tudom, nem jó előadás közben, a végkifejletet, a poént, a megoldást meg sem várva véleményt mondani az íróról, a darabról, a díszletekről.
Tudom, vannak személyek, események, szimbólumok, dolgok, akikről-amikről, ha belevágsz beszélni, írni, már a puszta tény, hogy hozzáfogtál, nem érdemi vitát, hanem személyed elleni támadást vált ki.
Tudom, ahogyan eddig próbálkozott a zsarnoki hatalommal szemben föllépni a demokratikus oldal, az nem vezetett sehová: más kell!
Tudom: zsarnoki rendszerben a demokratikus szabályok szerinti tiltakozás kevés és mindig eredménytelen.
Tudom, hogy zsarnokságban a parlamenti demokrácia nem működik.
És még sok mindent tudok, és valószínűleg sokkal többet nem.
Viszont
– lehet úgy közösen szervezett tüntetést tartani, hogy az egymást követő szónokok nem tudják, mire számítsanak a következő szónoktól;
– lehet úgy „forradalmat” szervezni, hogy a kitaláló nem mondja meg a többi szervezőnek – akikre pedig számít – hogy most forradalmat akar csinálni;
– lehet úgy utcára hívni a tömegeket, hogy a fő-szervezők továbbra is bennmaradnak a zsarnoki rendszer legfőbb képviselő-intézményében;
– lehet úgy mindent elsöprő tüntetést hirdetni, hogy azt se tudja a tömegeket utcára hívó, hogy vannak-e tömegei;
– lehet így?!
Szabad így?!
Azt írta Szrgya Popovics Útmutató a forradalomhoz című kiskönyvében: „Álmodj nagyot, kezdd kicsiben”, legyen „Jövőkép”-ed, „Nevess, egészen a győzelemig” és még sok jótanácsot.
Talán az elején kellene elkezdeni…

2018. 09. 17. hétfő

A BESZÉD

Szétrobban a fejem – gondolta magában a miniszterelnök, miközben a fehér, tunikaszerű ingében igazgatta a papírjait, mintha ütemesen harangoznának, ahogy dobban egyet a szívem, a harangnyelv ütemesen ütögeti belülről a koponyámat, kongat a fejemben, kibírhatatlan, mi lehet a gond?, hiszen már kész a beszédem, már túl vagyok a finomításon is, a kis színesek is benne vannak. Hiszen már döntöttem: korábban két változat készült, az egyiket az örök félősök, a huhogók javasolták, hogy mutassak hajlandóságot a megegyezésre, a kompromisszumra, legyek megértőbb a CEU-hoz, az akadémikusokhoz, az áruló civilekhez, de miért nem tanulták már meg, hogy én kíméletlenül csak a győzelemre hajtok, nincs más, a döntetlen is vereség lenne. Nincs kiegyezés! Nem lehet! Nekem ne ajánljanak föl tisztességes visszavonulási lehetőséget, kizárt, hogy elfogadjam az elkullogást. Most ugyanúgy erősnek, határozottnak kell mutatkoznom, mint eddig, nincs gyengeség, csöppnyi meghátrálás sem. Döntöttem. Kíméletlenül végig kell mennem az úton! És végig is megyek.
Csak ez a kurva fejem ne fájna, de majd elmúlik, amikor megszólalok, de, hogy lehet, hogy még mindig nem értik: az egész világ engem fog hallgatni, Headline leszek mindenütt, sőt, engem fog elemezni minden valamire is adó elemző, kell ennél több? Napokig, hetekig én leszek a központi téma, fontosabb leszek, mint a hurrikán, én leszek a hurrikán! Vakok ezek mind, eddig azt gondoltam, csak nálunk nem látnak tovább az orruknál, de nem, Európában sem. Hát nem értik, polarizálni kell, élére állítani: én vagy te, el kell vetni a gyűlölet magvát mindenütt, egyszerűen kell fogalmazni, nem kell köntörfalazni, csak rá kell mutatni az ellenségre, nincs más út: le kell győzni a gonoszt, aki most meg akarja megint változtatni a világot, ide akar jönni a keresztény Európánkba és el akarja venni a kultúránkat, hagyományainkat, meg akarja változtatni szokásainkat, de én megállítom őket, nincs megalkuvás!
A fejem még mindig hasogat, de nem baj. Én tudom, kikhez szólok, nem ezekhez itt, a parlamentben, a Néppártban, ezek nem érdekesek, most még osztják azt észt, de már csak a múlt zenészei ők, megint az erősek jönnek, a harcosok, akik fölvállalják az ütközést, a konfrontációt, bármi is lesz a következménye, „ne szisszenj minden kis szilánkhoz!”, jól mondta, „a széles fejsze mosolyog”. Ezt nem értették meg, hogy fejsze kell ide, nem megértés meg duma, de ezt is bekalkuláltam, hogy elfogadják majd és elindítják az eljárást, annál jobb, végig reflektorfényben leszek, végig hallattathatom majd a hangomat, mondhatom a magamét és fogom is, mindenütt, mindig, megyek majd, ha nem is hívnak, ott leszek, ott lihegek majd a nyomukban és majd megelőzöm őket, mire észreveszik, már nem tehetnek semmit: de szép világ lesz!
Már nem is fáj a fejem…

2018. 09. 15. szombat

TENNIVALÓK…

(képzelt beszélgetés)

• Főnök, most mi lesz?
• Minden ugyanúgy, mint eddig: leszarjuk! De előtte vannak még tennivalók!
• Igen, írom már.
• Először is Péter kiáltson csalást és közölje: „ezért a kormány vizsgálja a jogorvoslati lehetőségeke”!
• De Főnök, a luxembourgi bíróságot nem a Handó Tünde irányítja, nem tudunk majd kinek szólni, nem lesz baj?!
• Nem vagyok őrült, nem nyújtunk be beadványt, csak beszélünk róla, hogy a mieink értsék.
• Jaj, de jó, Főnök!
• Aztán a Tünde férje is erősítsen rá, hogy „jogi értelemben érvénytelen a magyar jogállamisági helyzetről szóló külön-jelentés”, mert a szavazási szabályokat súlyosan megsértették, és ez minden tévében az Esti Mese alatt fusson, mint friss hír!
• De Főnök, már nincs is Maci, az Esti Mesét már megszüntettük.
• Bolond vagy, akkor fusson a híradók hírei alatt!
• Nagyon jó ötlet!
• Aztán a Századvég és a Nézőpont már ma este ismertesse a legújabb közvéleménykutatását, hogy az Európai Parlamentről Burmában a lakosság 17 ezreléke hallott csak, ezzel szemben Puskás Öcsit a nagypapák 57 százaléka mondta türk-magyarnak!
• Értem.
• A Palkovics vagy hogy hívják, mihamarabb darabolja szét az MTA-t, s rögtön utána az állapítsa meg, hogy elismert kisebbség lehet az orosz itthon, utána fölhívom Vlagyimirt!
• Ez is megvan.
• A Duna jegével mi van?
• De Főnök, most nyár van?!
• Nem érdekel: mindent NEKEM kell megoldani?!
2018. 09. 12. szerda

820 FORINT!

Tállai bejelent: „az idősek három év alatt nyolcvanmilliárd forintnál is nagyobb összeget kapnak kiegészítő juttatásként, prémium címén”.
Ez pontosan(?) 823 forint havonta.
27 forint 50 fillér naponta.
Récsöl ebből még a másodperc-mutatót se tudta vóna megvenni
Tállai (úr): dugja föl!
2018. 09. 11. kedd

AZ ÓRA

• Jenő, milyen órád van?
• Miért kérded, Lujza: egy CASIO.
• De cuki, és lünetta van rajta?
• Ne bomolj, azt se tudom, mi az?!
• Jenő, ne butáskodj: ezt sem tudud: az üveg körül elhelyezkedő, forgatható gyűrű az.
• Honnan tudod, Lujza?
• A gugliból, és Jenő, a tiedén vannak gyémánt berakások?
• Elég legyen Lujza!
• Akkor biztosan ezér’ nem hívtak Kötcsére piknikre…
• Lujza, beszéljünk másról.
• Mondd, Jenő, Ajkán nincsenek sürgősen ellátandó betegek, csak nem sürgősen?
• Miért kérded, Lujza?
• Mert azt írja az újság, hogy fölmondtak a nővérek, minden nővér elmegy a sürgősségi osztályról, Jenő, Audemars Piguet Royal Oak órát mennek venni?
• Milyen órát?
• Hát amilyet a saját lábán ugrándozó pelenka-dobáló nem közszereplő hord.
• Lujza, az 12 millió forintba kerül, tíz év alatt keresnek annyit bruttóban, de abból adózni is kell, meg élni!
• Értem, Jenő, akkor ezért nem voltak ápolónők Kötcsén. És Jenő, az ápolónők ugye magániskolákban tanultak?
• Miért tanultak volna magániskolákban.
• Miért ne tanultak volna ott, Jenő, senkinek semmi köze ahhoz, hogy hol tanultak.
• Igazad van, Lujza.
• Jenő, és most örül az Orbán Viktor?
• Biztosan örül, de miért is?
• Mert azt nyilatkozta a Rossi, hogy voltak biztató jelek…
2018. 09. 09. vasárnap

HÜLYÍTÉS…

Az MTI híre ma, vasárnap, 10:50-kor: „Szexuális erőszak miatt egy menekült státuszú afgán férfit keres a rendőrség”. Azonnal lehozza hírként, aki csak tudja: kormányoldali és független, „ellenzéki”(?) média is, erre ráharap majd az igen tisztelt publikum, megint azok a rohadt migráncsosok.
Igaza van Orbánnak! A francba a hülye svédekkel, Macronnal, az a bomlott Merkel se tudja, merre van az előre, pedig itt minden a kerítésért, a rendkívüli helyzet meghosszabbításáért kiált, hogy nem lehet ezt látni, elfogadni?!
A sok hülye libsi, meg eurokonformista őrült marhája. Hogy nem értik meg végre, idejönnek ezek az őrültek megerőszakolni a lányainkat, asszonyainkat … és így tovább.
És akkor belenézek a statisztikába (2011-es népszámlálási adatok, hol voltak akkor még az afgán bevándorlók): 4 017 172 15-74 év közötti nő élt hazánkban, közülük élete során (https://nokjoga.hu/sites/default/files/filefield/nane-fra-nepesseg-enyubs-final-2014-w-w-2015jun19.pdf)
361 545 nő (9 százalék), az akkor éppen elmúlt 12 hónapban 111 831 nő
szenvedett el valamikor szexuális erőszakot!
A számok megdöbbentő tragédiákat jeleznek.
Egyéni tragédiákat, családi katasztrófákat, a jövőnket alapvetően meghatározó drámákat.
Egy erőszak is sok!
Egy is megbocsáthatatlan: akkor is, ha afgán menekült, de akkor is, ha magyar férfi követi el.
De az erőszakot nem a kerítés állítja meg, még ha árammal telített is; nem az éheztetés semmisíti meg, még ha törvény(?) írja elő!
Az uszítás meg pláne nem, még ha (ugye) megint választások jönnek is …
2018. 09. 09. vasárnap

ORBÁN ÉS A NEONÁCIK

„Orbán Viktor nem antiszemita. Orbán Viktor megvédi zsidó honfitársait. Orbán Viktor nem rasszista.” Orbán Viktor szeretne „a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről”.
Persze Orbán Viktor azt is mondta: „ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”.
Mert Orbán Viktor közben „csinál” is, például belga neonácikkal haverkodik Tusványoson. Olyan fiatalokkal, akik szerint „hamu” formában lehet felszedni zsidó csajokat, akiknek a konzervatív értékek migráció és feminizmus ellenességet jelentenek, akik zárt csoportjukban teljesen nyíltan fajgyűlölők.
Persze Orbán Viktornak (és mellette Németh Zsolt Attilának, a Fidesz Európai Parlamentbe választott képviselőjének) nem kell ismernie minden jött-ment jobboldali-fasiszta ifjúsági csoport „írói munkásságát”. Csak a tevékenységüket?!
Közben Orbán Viktor diktátorokkal paroláz, tárgyal, himnuszt hallgat, a világ vezető újságjainak a címoldalán elrettentő példaként szerepel, sokan vele ijesztgetik a kiabáló szomszédok gyerekeit.
Orbán Viktor sokat beszél: azt mond, amit akar, persze mindig úgy, ahogy éppen a helyzet megkívánja. És persze sokat cselekszik is. Cselekedetei önmagukért beszélnek.
Akkor most mi, egyszerű polgárjai a honnak, mit gondoljunk?
Csak azt, amit látunk: Orbán Viktor neonácikkal parolázik…

2018. 09. 07. péntek