2017. augusztus 28. nap bejegyzései

Fóbia-képzés…


Működik.
Az utóbbi napokban többször is beleakadtam, megsértettem magam, mint ahogyan a tüskés ágakban szoktam: személyesen vidéken, közeli rokonságnál, a Facebookon bejegyzésekben, „négyszemközti” Messenger-üzenetekben.
Most a holland nagykövet nyilatkozata, majd a magyar külügyminiszter reakciója volt a mérgezett tüske: mert a nagykövetről folyó vita nem az általa elmondottakról szól igazából, dehogy, a gerjesztett iszlámfóbiáról, a bennünk lévő idegen-gyűlöletről, a fölpiszkált félelmeinkről.
Mintha kimondva-kimondatlanul a félelmeink közösek lennének, ugyanarról a tőről fakadnának, ugyanaz lenne a génjeinkben örökölt történelmi emlékezet, mintha legalább ebben a kérdésben lenne társadalmi közmegegyezés. Mintha itt és most működne a társadalmi minimum intézménye: konzervatívok, liberálisok, hívők és ateisták, keresztények és zsidók, fiatalok és öregek, mindenki, ugyanazt gondolná: csak „ezeket” ne.
Mert működik.
Mert jött valaki Hollandiából (pontosabban megy vissza Hollandiába) és udvariatlankodik, beleordított a pofánkba. Azt mondta a feketére, hogy fekete; a gyűlöletkeltésre – az bizony gyűlöletkeltés; az ellenség-képzésre, hogy az bizony ellenségképzés: és bizony ugyanarról a tőről fakad, mint az övék is! Menjen az ilyen a pi@ába! Mert az „úriember” nem hívja kur@ának a kur@át, csak úgy viselkedik vele, aztán bemegy a kupiba és kielégítteti magát, igénybe veszi a szolgáltatásait.
Nem kérdés: működik.
Ilyenkor a józan érv nem számít; adatokat minek is írni, mondani; a bizonyítékok lepattannak; a tények nem tények: ez már kémia, a „a 2×2 józansága” nem is hull ránk! Itt már csak az indulatok, a félelmek késztetnek akciózásra; a sztereotípiákhoz menekülés inspirál gondolkodásnélküli cselekvésre, a végletekig leegyszerűsítés vezet ösztönéletre.
Hiszen éppen ez a szándék!
Kit érdekel, hogy egy halott ember órákig fekszik a kórházi folyosó hideg, kék-fehér kockás, kopott lapokkal borított folyosóján; hogy még mindig naponta kerülnek utcára emberek százai a devizahitelezés otromba nyereséghajszolása miatt; hogy börtönbe kényszerülnek emberek, csak mert kezet fogtak Gyurcsánnyal; hogy a nemzet strómanjává lett gázszerelő néhány év alatt, főleg állami megrendelésekből, uniós forrásból Európa egyik leggazdagabb tőkése(?) lett; hogy a legfőbb bíró bugyiveselettel foglalkozik és a saját tisztessége sem érdekli; hogy a legfőbb ügyész együtt ebédel a Nemzeti Bank elnökével, miközben azt följelentették; hogy a Nemzeti Bank elnökének a pereputtya milliókért ott dolgozik alatta; hogy a teljesítmény nem számít, csak a törvénybe iktatott lojalitás, a „seggnyalás”.
Hát ez a szándék!
Szóval a félelem. Mert terrorveszély van! Mert beengedtük őket, a barbárokat, az öngyilkos ázsiaiakat! Az elvakult gyilkosokat! Ezek mind azok! Még a gyerekeik is, az unokáik is! Ezeknél nincs kegyelem! Hogy az elmúlt húsz évben Európában évente legfeljebb 600 ember (az is borzalmas és megbocsájthatatlan) esett áldozatul terrortámadásnak, miközben csak egy évben Belgiumban közel 2000 ember halt meg autóbalesetben; hogy Magyarországon minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak miatt; hogy közúti balesetben Magyarországon 12 óránként hal meg valaki, miközben még csak a letelepedési kötvényt-vásárló „migráns” kapott magyar igazolványt. Bezzeg már néztek és jelentettek föl magyar kisiskolásokat, hogy azok „migráncsosok”, vertek meg évtizedek óta itt élő, arabnak kinézőket…
Működik.
A holland nagykövet mindjárt elmegy. A holland külügyminiszter már mobilon beszélt is a legendás magyar futsálossal. Már „közmegisegyezett”, aki akart: nem kellett volna így beszélnie. Már a nemzet kerítésépítő nemzetbiztonsági főkuttykuruttyja mondja: a ravaszon van az ujja, akinek kell…
Működik.
Csak nehogy túl jól sikerüljön …

2017.08.28.