2018. március 27. nap bejegyzései

Maradj higgadt, amikor az elképzelhetetlen megtörténik…

(Tizennyolcadik lecke – Timothy Snyder)
„A modern zsarnokság a félelem kiaknázására épül.
Amikor a terrortámadás bekövetkezik, ne feledd,
hogy az autoriter rezsimek ezeket az eseményeket
hatalmuk megszilárdítására használják fel.
A hirtelen végveszély, amely a fékek
és ellensúlyok lebontását, az ellenzéki pártok feloszlatását,
a szólásszabadság és a tisztességes bírósági eljáráshoz
való jog felfüggesztését kívánja,
a hitleri forgatókönyv legősibb trükkje. Ne dőlj be neki.”

Demokratikusan megválasztották. Aztán föllángolt a tűz, kigyulladt a Reichstag, és egy hónappal később a parlament elfogadta a „felhatalmazási törvényt” lehetővé téve a rendeleti szabályozást, és innentől 12 évig, a második világháború végéig fennmaradt a rendkívüli állapot Németországban.
A „Nagy Keleti Testvér” mai teljhatalmú ura megválasztásakor ismeretlen „KGB-és kiskatona” volt. De hatalomra jutása után elkezdődtek(?) az orosz városok elleni csecsen támadások, robbantások, és Putyin bejelentette: a tetteseket megtaláljuk és „még a budin levadásszuk őket”! És az ismétlődő terrortámadások kitervelői, végrehajtói ellen a vadászat, a kíméletlen megtorlás autoriter rendszert követelt, amit a „rettegő” nép szó nélkül tudomásul vett és azóta is támogat.
Mindkét rendszer kialakítása a kreált, végletekig gerjesztett félelemre alapozott, a félelem-kiváltotta érzelmekre épített!
A hajdan felcsúti diák demokratikusan nyert választásokat, majd rögvest fülke-forradalmat hirdetett és a „centrális erőtér”(?) nevében megváltoztatta az alkotmányos rendet: lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét. Már ez a folyamat is alkotmányosan megkérdőjelezhető, több esetben is a joggal való visszaélésnek minősíthető. Ezután erőteljes kampányba kezdett a belső ellenségek, majd a menekültek ürügyén a menekültek, a civil szervezetek, a másként gondolkodók ellen: indulatokat korbácsolt fel, gyűlöletet gerjesztett, ellenséget kiáltott, félelmet keltett a megriadt emberekben. Emlékezzünk csak a menekült-hisztériára: átverve az Európába igyekvőket Budapestre terelte őket, látványos propaganda-filmeket készített róluk, majd – az addig inkább támogató – lakosság többségét ellenük hergelte; majd a „migráns-helyzetre” hivatkozva, 2015. óta kihirdette és folyamatosan megújítja a rendkívüli állapotot Magyarországon!
Közben menekülteknek se híre, se hamva!
Orbán rendszere is a generált, fölfokozott, állandósított félelemre épül!
Mindegyik rendszer kialakulásban van egy közös elem: a valós vagy kreált sokk következtében előálló pillanatnyi bénultság, megrökönyödés, elbizonytalanodás és az a zsarnok számára kedvező pillanat a tartós leigázásod intézményeinek a megteremtésére! Amikor félsz, védelemért esedezel, veszélyérzeted csak a konkrét félelmed elhárítására ösztökél Persze, hogy az „erős” államhoz fordulsz és tőle vársz védelmet: bármi áron! Azt se bánod, azt se veszed észre ilyenkor, hogy vakká, süketté, kiszolgáltatottá váltál, kisgyerekké, és ugyanúgy elfogadod a segítséget is, meg a segítség ürügyén kapott büntetést, korlátozást, tiltást is! Mert gondold meg: mennyire véd meg Téged félelmeidtől a sajtó szabadság sárba tiprása; az önkormányzatiság szétverése; a civil szervezetek és kezdeményezések vegzálása; diákok maximális pénzbírsággal sújtása; az igazságszolgáltatás politika célokra történő fölhasználása és még hosszan lehetne folytatni a „védelmi intézkedések”-et.
A zsarnokság „valamilyen kedvező vészhelyzetből” (James Madison) születik! Hát még ha a zsarnok maga teremti, alkotja, manipulálja a helyzetet „vészhelyzetté”!
És innentől kezdve, amikor erre rádöbbensz, már nem maradhatsz puszta szemlélődő!
2018. 03. 27. kedd