2018. április 12. nap bejegyzései

„NA MOST AKKOR MONDJÁTOK MEG” …

(Utoljára a választásokról)
Akkor most, mi a teendő, akkor most mit csináljunk? – jön a kérdés kegyetlenül bele a pofámba.
Akkor most, mi a helyzet, mi a franc van? – kérdezek vissza kegyetlenkedve.
És hallom, látom, olvasom, hogy ez sokhelyütt így fogalmazódik meg: még “odaát” is, még köztük is.
Elba@tuk – mondja az egyik borostásan; rossz volt az összefogás, nem egyeztettünk eleget, még több helyen kellett volna – jön a rezignált reakció azonnal; de az LMP, a DK, a szocik, az Együtt, a Momentum – és már megy is az egymásra mutogatás; elcsalták – jön a harmadik, a minden kérdést lezáró kinyilatkozás.
Akkor most mit csináljunk? Ki az utcára?! Követeljük, hogy … mit is követeljünk: számolják újra, büntessék meg, váltsák le, legyen új választás?! Ne röhögtess, ez még viccnek is rossz: kétharmaduk lesz a parlamentben! Az egyharmad csináljon forradalmat?
A francba is: akkor most mi a helyzet?
És ez így megy majd napokig, hetekig, hónapokig: hisz így volt ez négy évvel ezelőtt is?! Hiszen most megint ugyanaz a helyzet. Hiszen azóta semmi nem változott, sőt! Hát akkor?!
Akkor vágjunk bele, talán érdemes:
1. Mennyi is és miért lett annyi, az annyi?
A legfontosabb, amit látnunk kell: az eredményt alapvetően, döntő mértékben befolyásoló csalás nem a választásokon történt, hanem előtte!
• A valasztas.hu mai (04.12.) adatai szerint a 2018-as országgyűlési képviselői választáson 7-980 115 állampolgár szavazhatott. Közülük 5 468 157 állampolgár élt szavazati jogával. Ők 68.52%-át tették ki az összes szavazónak. Az országos listán a Fidesz és a KDNP 2 603 547 állampolgár szavazatával 48.89%-ot szerzett. Ez az összes választásra jogosult állampolgár 33.5%-a. (A levélben szavazók 93.91%-a rájuk szavazott?!) A választási törvény szerint a töredék szavazatokból a Fidesz és a KDNP további 1 208 360 szavazatot seperhetett be. Az egyéni listán a Fidesz-re és a KDNP-re leadott szavazati aránya 48.52% volt, amivel az egyéni mandátumok 86%-át nyerte el. Mindez együtt ugyanakkor, a Fidesz és a KDNP által egyedül megszavazott törvény szerint azt eredményezte, hogy a Fidesz és a KDNP által elnyert mandátumok aránya 67.34%, kétharmad lett!
• A Fidesz és a KDNP anyagi erőforrásai önmagukban is többszöröse, a többi pártnak, amit tovább, esetekben százszorosra növelt a kormány propagandájára fordított, közel száz milliárd forint. Hogy még egyértelműbb legyen a házfalakról, oszlopokról, villamosmegállókból csurgó Fidesz-kormány fölény, a többi párt üzeneteit jogi, fizikális eszközökkel is akadályozták.
• Az elmúlt időszakban (pl. a 16 évre csökkentése az iskolai korhatárnak következtében) újra megjelent a funkcionális analfabetizmus Magyarországon (lásd az arab számokkal kapcsolatos őrületet), csökkent az iskolában tényleges tanulással, kötelezően eltöltendő idő; az eredeti, érdemi információkhoz való hozzájutás esélye ég és föld lett a vidék és a (fő)város között, ami egyértelműen és együttesen a lebutított, gyűlöletet gerjesztő, a hazugságokat „érthetővé, elfogadhatóvá” tevő politikának kedvezett.
• A rabszolgaságba taszító közmunka elvételével való fenyegetés, a szociális segély elvesztésének a réme, a fizikai ijesztgetések, a megbélyegzés, kiközösítés a falvakban egyeduralkodóvá tette a Fidesz és a KDNP hegemóniáját: ha nem szavazol rájuk, akkor megdögölsz egyértelmű üzenete hatott! A legszegényebb falvakban, településeken nem véletlenül tarolt a Fidesz és a KDNP.
• A kormányzó pártok használták az állam szerveit: az erőszakszervezeteket, az ügyészséget, az OVB-t, az Alkotmánybíróságot, néhányszor a Bíróságokat is, ez a jogállamba vetett hitet és erőt rombolta.
• Állampolgár és állampolgár jogai között különbséget tett csak aszerint, hogy hol él, mi a lakcíme.
2. Miért nem lett eredményes összefogás, koordináció?
A demokrácia lényege a sokszínűség, a sokfajta nézőpont, vélemény megjeleníthetősége, az eltérő nézetek ütköztethetősége, annak elfogadása, hogy aki másmilyen, az is szeretheti a hazáját, lehet jó hazafi. Az elmúlt nyolc évben, aki másként gondolkodott és azt kifejezésre juttatta, az üldözendő ellenség lett! A vélemények sokféleségét kifejező ellenzéki pártoktól önfeladást, meghasonlást követelni; lefüggönyözött szobákban látszat-megegyezést eredményező megállapodásokat várni képtelenség volt és valószínűleg lesz is!
3. Kinek a felelőssége?
Mindez Orbán Viktor bűne! Meg az Őt követő báb-pártjának, báb-képviselőinek, báb-újságíróinak, báb-szövegíróinak, báb-megmondó embereinek a felelőssége! És az ellenzéki pártok töketlenségének is a következménye: tudják miben élünk, mégis úgy cselekednek, mintha nem abban élnénk!
4. „na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen”!
2018. 04. 12. csütörtök