2018. július 11. nap bejegyzései

CSAK EGY SZOKÁSOS MAGYAR TÖRTÉNET…

Déli pályaudvar, ma reggel fél kilenc, amikor már „Újra beengedik a vonatok egy részét a Délibe, de sok a késés”.
A MÁV-START alkalmazottak – kis kitűzővel a mellükön – többen vannak: téblábolnak, röhögcsélnek, cukkolják egymást. Láthatóan „semmi” dolguk. Hiszen se vonat, se kalapálni, takarítani való: „Aggyá már egy staubot, megb@sz az ideg, ha nem gyújthatok rá most rögtön!” – hallatszik egyiküktől.
A peronon alig van ember, utas. Semmi zsúfoltság. Semmi emberfeletti tülekedés. Csak a kosz, a bűz, a letöredezett lépcsők, az omladozó falak jelzik a végső lepusztulást, a közelgő véget.
Az információs tábla még üzemel, az érkező vonatok kétharmadánál a felirat: csak a Kelenföldi pályaudvarig közlekedik. Tanácstalanság mindenütt az arcokon. Egy középiskolásnak tűnő fiatal lép az egyik MÁV-START alkalmazotthoz: nem tudja Tapolcára melyik vágányról indul a vonat? Honnan tudnám, talán Kelenföldről, hallgassa a megafont, de az információs tábla szerint, azzal ne törődjön – hallom a „beszélgetést”. Akkor látom meg, hogy a 3. vágány jelzőtábláján ott virít a felirat: Tapolca, mondom a srácnak, 3. vágány; igen, de ott nincs vonat, s egy perc múlva kellene indulnia; akkor kérdezd meg az információs pultnál. Bemegyek vele, egyetlen egy üzemel, ott kígyózik a sor, valaki éppen azt magyarázza, hogy a megafon mást mondott. Ott hagyom a srácot, hisz 9 óra 4 perc van, érkeznie kéne annak a vonatnak Pécsről, amit én is várok. De se a megafon, se az információs tábla nem mond semmit: hova érkezik, késik-e, Kelenföldön befejezi a közeledést: csak azt, 9 óra 4-kor érkezik. Odalépek a MÁV-START alkalmazotthoz, aki morogva válaszolja: hagyjon engem békén, menjen az Elnökséghez, abba az épületbe, de nem is jön ide, Kelenföldön megállt, miért nem írták ki? – kérdezem, de ők már röhögnek tovább. Fölhívom a gyereket: hol vagytok, most hagytuk el Kelenföldet, mindjárt jövünk. Megyek vissza a MÁV-START „faszikhoz”: mindjárt érkezik, de ők csak röhögnek és szívják tovább.
A vonat bejön a 3. vágányra, a tapolcaira, most elkezd villogni a tábla: Pécsről 9 óra 4-kor érkezik a vonat.
9 óra 26 van.
Magyarország, 2018-ban.
Viszont fegyverkezünk és a „Ferencváros” bejutott a VB döntőjébe…
2018. 07. 11. szerda