2020. szeptember hónap bejegyzései

NYÍLT LEVÉL EGY MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRTÓL

VERA JOUROVÁ asszonynak

ALELNÖK

BIZTOSI TESTÜLET

Brüsszel

 

Tisztelt Alelnök asszony!

Egy egyszerű magyar állampolgár vagyok, nyugdíjas, aki (az elmúlt választások óta nem fideszes vezetésű) vidéki városban élek, ezért napról-napra (ahogyan Budapest és sok más „független” város is) elszenvedem az Orbán-kormány pénzmegvonó sunyi bosszúját (is).

Olvastam interjúját a Spiegelben, közönöm nyíltságát és egyértelmű véleményét: én is úgy látom, nem illiberális, hanem beteg a magyar demokrácia. Ez az alattomos betegség már tíz éve megtámadta az országot: mára a magyar emberek többségéből kiölte a szolidaritás (nemzetet) összetartó erejét; elhintette a másik ember iránti gyűlölködést; kreált, mondvacsinált és hamis célokért uszító (háborús) készültségbe hergelte az állampolgárokat; ellenséggé degradálta a másként gondolkodó honfitársainkat, köztük engem is.

Pedig Orbán Viktor 2010-ben demokratikus körülmények között nyerte meg a választásokat, szerezte meg hatalmát. Ez tagadhatatlan. De, ami azóta történt, az is! Már első országlása idején voltak jelei annak, hogy a demokratikus fölhatalmazással Orbán vissza fog élni, de ezt többségünk, még a felelősen gondolkodó értelmiségünk sem vette figyelembe: később hiába volt a szörnyű ébredés. Orbán (vissza)élt a kétharmados fölhatalmazásával: fülkeforradalmat jelentett be és átalakította az alkotmányos rendet, megváltoztatta a választási törvényt, ledöntötte az intézményes garanciákat, alkotmányos puccsot hajtott végre.

Mára már a NER mindenhová beköltözött: Ady nem kívánatos; a mesék is cenzúra alatt vannak; kutatni csak „azt” és „azoknak” lehet; az árokpartján sokasodnak a nyomorgók és aki segíteni akar nekik, azokat a gáz kikapcsolásával fenyegetik; a múlt, a történelem folyamatosan változik: Horthy mára megint „kivételes államférfi” lett; Csurka röhög a sírjában, hogy mivé változott Magyarország; a közpénz elvesztette közpénz jellegét, mert a lopás – ma már – „államilag támogatott” magatartás.

A hirtelen és az állam által kereszténnyé vált Magyarországon nem bűn a hazugság és a lopás. Sőt: akik ezeket szóvá teszik, azok válnak ellenséggé: „Kizökkent az idő; – ó kárhozat!”.

Tisztelt Alelnök asszony!

Orbán úr ma levelet írt Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével Önnel.

Orbán úrnak nincs igaza! Ön nem sértő, hanem igaz kijelentéseket tett említett interjújában. Én Önnel értek egyet!

Munkájához sok sikert kívánok:

Radnai György

egy magyar nyugdíjas

(Kép DER SPIEGEL)

 1. 09. 29. kedd

A KÍVÜLÁLLÓ

A KÍVÜLÁLLÓ

„Kívülállóként úgy látom a helyzetet, …” – hallom a vitaműsorban, olvasom valahol az interneten, bök meg a haver (miközben jóízűt kortyol a gyöngyöző sörből), kezdek hozzá az íráshoz.

Aztán abbahagyom.

Mi az, hogy „kívülálló” vagy, hogy „kívülállóként” látod a helyzetet: talán védekező, fölmentő reakció?

Vagy csak nem veszel tudomást róla, hogy nem akarsz részt venni, tevőleges szereplő lenni? Vagy csak úgy akarod látni, hogy ez téged nem érint? Vagy nem értesz hozzá? Netán ez nem a te ügyed?

Mindegy. Magyarázó okot mindig találhatsz és találsz is.

Van, aki elmegy a Vas utcába és visz tíz zsemlét, teát, maszkot – mások röhögnek az egészen: fiatalság-bolondság, majd kifulladnak. Van, aki ételt rak az utcán a kihelyezett ételtartóba, hogy jusson annak is, akinek nincs – más röhög egy jót, minek ezt és pezsgőzik tovább. Van, aki előfizet a Telex.hu oldalra – mások legyintenek és tovább hajkurásszák a csajokat. Van, aki dalt ír és játszik: „Haggyá’ má’ békibe” – mások meg se hallják, hallgatják. Van, aki leül a gépe elé és kiírja magából, amit gondol – mások ráküldik az adminokat és anyázzák.

Válaszok. Reakciók.

Közben minden megy tovább a maga útján: Nyíregyházán új stadion épül – a hajléktalant elviszik a HÉV megállóból; megünnepli a szabad pálinkafőzés évfordulóját – a másik meg tovább turkál a kukában kiflicsücsökért; ezer milliárd forint adót kéne csökkenteni, a segélyekkel a francba, mondja az ÁSZ elnöke vigyorogva – százezrek munka és jövedelem nélkül hallgatják.

Kívülálló vagy.

Hisz téged ez nem érint.

Engem se.

Engem se?

Hisz „Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel/ egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom, tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,/ s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon/ a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.” – írta a költő egykoron. És mindezek itthon történnek, nap mint nap itthon! Ahol te is, én is itthon vagyunk. Ahol élünk, ölelünk, alszunk; ahol írta a költő: „Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,/ jó szóval oktasd, játszani is engedd/ szép, komoly fiadat!”.

De tényleg „itthon” vagyok-e?

Az itthon is így gondolja-e: figyel rám, az én fájdalmamra is?

Azért, mert nem szeretem a pálinkát (se a pálinkafőzést), nem „tartom” a vallást, nem tetszik a „Nélküled” dal, nekem „más” a reggelim, ebédem, más a véleményem, másként gondolkodom, mint ahogyan a hatalom sugallja, akarja, nem állok be a sorba és vállalom is a következményeit, már kívülálló vagyok? Mert a hatalom, aki magát a hazának, az „itthon”-nak tartja, nem egyszerűen kívülállónak, ellenségnek tart?

El kell ezt nekem fogadnom? Bele kell ebbe törődnöm? És ha nem fogadom el? Akkor mi van, akkor mi lesz? Lehet ma „kívülálló”-ként létezni?

És ha annak nyilvánítanak, azzá tesznek: kívülállónak?

Akkor csak úgy lehet élni?

Visszaülök a szobámban a notebookom elé, kinn borongós, esős, enyhén ködös idő van, a tuják alig mozdulnak, elkezdek írni: nem vagyok, nem lehetek kívülálló…

 1. 09. 28. hétfő

„VILÁGVÉGE” – MOST?

Befejeztem a könyvem első változatát, odaadtam néhány barátomnak elolvasni, majd, beszélgetni kezdtünk: „kellene valami reményt is adni, mutatni”, „tényleg ilyen a világ, így élünk, mindez ilyen sötét?”, „én is így látom, de vannak biztató jelek is, arról is kéne írni” kapom a jelzéseket, a barátian aggódó megjegyzéseket.

Csak úgy fölhív az ismerősöm: mit szólsz a tegnapi meccshez, tök jó volt – kérdi, mondja; Hódmezővásárhelyről rendeltek föl mentőket, miközben a teszteket nem győzik, nem is beszélve a sürgős esetekről, agyvérzéses bácsi hal meg, mert nem érnek ki, hadarom a válaszomat kissé gyorsabban, ingerültebben a kelleténél és már jön is a válasz „bele fogsz őrülni, láss már meg mást is, a franciáknál is megy a vírus, pedig ott nincs is Orbán, nincs itt a VILÁGVÉGE…”

Elköszönünk, lerakom a telefont.

Elmélázom: ma akkor nem lesz írás.

Tényleg ilyennek látom a világot? Tényleg nem látok reményt, nem látom a Városliget, a Hősök tere, a Dózsa György út új arcát, a sok fát? A sok megújult vagy újonnan épített csodákat? Miért nem tudok örülni is, lehet így élni?

Aztán a katéteres, szinte mozgásképtelen „öregre” gondolok, akit két hét után a Covid-19 miatt látogathatatlan kórházból „haza-rúgtak”, de csak egy órával az érkezés előtt hívták az asszonyt, hogy viszi a mentő, majd ott hagyták a zárójelentéssel, hogy hívja a faluba kétnaponta érkező háziorvost, az majd elmondja mit kell tenni. Aztán belenézek a kisváros önkormányzati testületi ülésébe: idén nincs annyi pénze a városnak (függetlenek nyertek, Fidesz elzavarva), hogy a saját rendeletét végrehajtsa és minden 65 év feletti nyugdíjasnak tudjon egyszeri, háromezer forintot adni. Aztán barangolok a Facebookon, elolvasom az egyetemi tanár vallás-filozófus legújabb bejegyzését az újraéledő, „virágba boruló” antiszemita vélemények burjánzásáról, látom a sok meggondolatlan és gyűlölködő kommentet…

Világvége?

Más világról álmodtam, másmilyen világot szeretnék: ez csak nem bűn? Vagy mégis? Akkor ellenség vagyok én is?

Már megint ez a világvége.

Tiltakozunk, aláírunk, tüntetünk, chartákat fogalmazunk és átadunk: véleményt nyilvánítunk. Aztán erre jobb esetben süket csönd a válasz, rosszabban kioktat a III/III-as főigazgató-helyettes a Kossuthon: polgárháborús helyzetet provokálok.

Sötétedik, az időjósok szerint közeleg a zivatar, jégeső.

Nem a világvége, de ez se jó…

 1. 09. 25. péntek

EMBERKÍSÉRLET – A KORONAVÍRUSOS FOCI

Imádja.

Egykor űzte is.

Ma már nem. nagy lett a hasa: a sok kolbásztól, szalonnától, csülöktől.

Mára meg is öregedett.

Ezért ma már „csak” hobbija.

És mert megteheti: orrán-száján támogatja.

No nem a párnacihájából (abból erre nem költ), hanem az „elvesztette közpénz jellegét” közpénzből, amit viszont (mert teheti) a sajátjaként herdál.

Közben uralkodik: kinevez, kirúg, megaláz, büntet, fenyeget, ellenséget kreál, gyűlöl és gyűlöletet szít.

És közben támogatja a csókosait, lakájait, jacht és helikoptertulajdonosait, ja: meg a családot.

Meg a hobbiját.

Az Oltalom nem a hobbija.

A szegények, elesettek, munkanélküliek sem.

A nagy német autó-gyártók viszont igen.

Mert azoktól jön is a „hála”.

De most itt van „megint” ez a Covid-19.

A francban, pedig meccs lesz, nagy meccs, végre itt Budapesten: ha nem is Olimpia, VB, EB, de egy szuperdöntő, ami nézők nélkül nem lenne az, ami, hát nézők is kellenek, mert cirkusz kell a népnek meg neki.

De nézők most sehol a világon nincsenek, még a multikulturálisoknál se, a libernyákoknál se, de Budapesten lesznek, még akkor is, ha pandémia van; még akkor is, ha a jogszabályok (amiket alkotott) minden másra tiltják is, korlátozzák is; ha a mérvadó szakértők óva intenek, akkor is lesznek.

„Aki fél, otthon marad, s még a tévét sem kapcsolja be, akit érdekel a meccs, az megnézi, aki rajong valamelyik csapatért, az jegyet vett, és kimegy a stadionba, ahol nincs is más választása, mint úgy viselkedni, hogy másokra ne jelentsen a mindennapok élethelyzeteinél nagyobb veszélyt.” – írja a lakájmédiában a tollforgató, aki szerint ez nem emberkísérlet.

Ez szurkolói szabadság!

Hogy aztán mi lesz?

Az a hülye Soros lesz, meg Gyurcsány, meg a nemzetvesztő baloldal stb.

A többi néma csönd…

 1. 09. 23. szerda

„FEJEZD BE? AMIT ELKEZDTÉL” …

„Miért baj az, ha a magyar kulturális életben valaki a nemzeti fogalmat használja? A színházi szakmában sokan már 2002-ben tanácstalannak mutatkoztak abban a tekintetben, mit is jelenthet a nemzeti színház fogalma, és a Nemzeti Színház sajátos küldetése. Már akkor elavultnak tekintették a nemzeti jelzőt, pedig látjuk: e fogalom továbbra is eleven és művészi értelemben is megtermékenyítő. Miért kérdőjelezik meg még mindig a nemzeti kultúra létjogosultságát?” (Vidnyánszky Attila nyilatkozata)

„… pontosan tudom, hogy »miben vagyok benne« –, hogy mit vállaltam. A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy a SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon…” (Rátóti Zoltán „rövid” válasza Alföldi Róbertnek)

„Gyáva dolognak tartom, hogy a fiatalokat, a gyerekeket tűzvonalba küldik. Mert becsapják őket… A srácok azt hiszik, hogy a saját függetlenségükért állnak ki, az egyetem függetlenségéért, pedig a SZFE soha nem volt független, különösen az utóbbi harminc évben nem. A fiatalok most a felbujtókért állnak ki. Az internacionalizmusért. Amiről nem tudhatják, hogy mi az. Én sem tudtam fiatalon. Most sem tudom… Fehér vagyok, hetero és hiszek Istenben. A liberalizmusban nem. Én most érzem magamat szabadnak. Free Magyarország!” írta nyílt levelében Benkő Péter színművész.

„A konyhában leült az EMBER és az ASSZONY, és a gyerekkel együtt kitöltötték a konzultációs ívet” – valahogy így hangzott el péntek reggel a „nemzet” előtt.

Közben megjelenik egy egész oldalas hirdetés, majd szuronyos, uszító háborús plakátok tömkelege az utcákon és a falakon: „igazság, erő, felemelkedés – EGYÜTT TESSZÜK NAGGYÁ A KÁRPÁT-MEDENCÉT” (keszuljetek.hu), már mindenhonnan ránk mordulnak …

És ekkor – egyetemük autonómiája megvédésére – fiatal színész-növendékek és tanáraik megmozdulnak, elfoglalják egyetemüket és világos, egyértelmű követeléseket fogalmaznak meg, végre kezdetét veszi valami: sok-ezer ember békésen, táncolva és dalolva, maszkban és kesztyűben eljuttatja a parlamentbe a követeléseket (miközben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlan cinizmussal megjegyzi: „Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, senki nem fogja kilőni a szemüket”); aztán bejelentik a sztrájk-felhívást, majd az SZFE tan-köztársaságát.

Most itt tartunk: a színészpalánták talán már a győzelem kapujában állnak? Vagy éppen ellenkezőleg: a hatalom megint bedarálja majd a tiltakozókat és Vidnyánszki vezetésével majd „nemzeti és keresztény” szekér kezd zötyögni az alföldi nagy rónaságon?

Mi fog történni?

A bábuk kinn vannak a táblán, a nyitólépések már megtörténtek: a világos bábokat tologató hatalom (csak azért világos, mert a kezdőlépést ő tette meg) éles megnyitást kezdeményezett, amelyet a sötét bábokat vezető fiatalok bevállaltak és rögtön ellen-játékot találtak; amire a hatalom (szokásos módon, konzervatívan) pozíciós, halogató játékkal próbálkozott; még világosnál minden „bábú” a helyén maradt, sötét már áldozott is; már a középjáték taktikai szakaszába jutottunk, egyre fogy az idő, de még nincs időzavar, se káosz…

Hogyan tovább?

Fölcsapom Szrgya Popovics könyvét: „Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot” – olvasom (Gulyás miniszter is elolvashatná). „FEJEZD BE, AMIT ELKEZDTÉL” – szól a tizedik lecke. A tejberizsről tudjuk, mikor van kész, mikor tálalható.

És vajon tudják a fiatal színészpalánták és tanáraik is? Persze, hogy tudják! Tovább csinálják!

Persze nem minden az, aminek látszik; nem mindig az látszik, aminek látszania kell: tárgyalni kell, ezek meg nem is tárgyalnak – ordítják kidagadt erekkel a nemzeti-keresztény gondolatokért aggódók képviselői; „paraziták”, hagyják magukat megvezetni folytatják mások közülük, mintha eső után hatásos lenne a köpönyeg: hiszen előbb volt a döntés, aztán az alamuszi és sunyi tiltakozás: miért nem tárgyaltok?

Gábor György és Kardos András (többek között) egy tanulmányban leleplezi ezt a látszat-politizálást: „A kompromisszum, a politikai megállapodás a nyugati típusú polgári demokráciák alappillére és alapelve… a demokráciák eszköztára és nem a diktatúráké… A diktatúrákban minden megállapodás végső soron és kizárólagos módon a diktátorral köttetik… A diktátor tehát – önnön lényegéből és a fogalom természetéből fakadóan – valójában sohasem kompromisszumra törekszik, hanem a legkülönfélébb hatalomtechnikai megfontolásokból és számításokból puszta időnyerésre, a közvélemény félrevezetésére, s a hamis látszatok fenntartására… súlyos tévedés a diktatúrával folytatott párbeszéd és alkudozás naiv szándéka, ugyanis az ilyen törekvések, akarva-akaratlan, fakadjanak azok kifejezett jó szándékból, avagy sanda megfontolásból, kizárólag a diktatúra legitimációját szolgálják.”

„FEJEZD BE, AMIT ELKEZDTÉL” – ugrik be megint a tizedik lecke: a megfogalmazott célok egyértelműek és követhetőek (nem véletlen, hogy a hatalom meghallani sem hajlandó) és megvalósításuk esetén sötét nyer.

Tehát: folytatni kell egészen a befejezésig…

 1. 09. 16. szerda

EZ NEM FOCI – EZ EGÉSZSÉGÜGY…

(szubjektív bejegyzés)

I.

 1. Nemrég kaptam egy ismerősömtől az üzenetet: „Titkárnőm szólt, hogy a baráti körükből ketten elkapták a koronát és most szerdáig ne menjünk be mert akkor telik le a 14 nap. Igaz, hogy múlt héten együtt voltunk bent, de most ez nem lényeges. Ami érdekes, hogy ebből a baráti körből egy pár elment ezután letesztelni magát. Annak rendje módja szerint bejelentkeztek megadták adataikat, vártak. Olyan sokan voltak, hogy megunták hazamentek, teszt nélkül. Múlt héten megjött az eredmény. Egyikük pozitív másikuk, nem. Az orvostudomány diadalaként nem kell teszt a diagnózishoz.” …
 2. 86 éves ismerősömmel történt (történik): Az egyik vidéki kórházba hétfő reggel nyolc órára berendelték egy vizsgálatra. A felesége és a bácsi kocsiba ültek és bekocsiztak a kórházba és leültek a kijelölt váróba. A bácsi egyébként alig kell már föl az ágyból, ott is tréningben és állig betakaródzva fekszik, mert annyira fázik, alig bírja. Teltek az órák, többször is szólta a futkosó nővéreknek, hogy fáznak, nyolcra voltak berendelve, mire mindig jött a gyors és ingerült reakció: „nem látják, hogy dolgozunk, ne zavarjanak!”. Délután négykor(!!) haza akarták küldeni őket, hogy már késő van, ma már nem kerülnek sorra, amikor – tőle szokatlan módon – a feleség eléggé hangosan visszaszólt, hogy nem látják, mennyire rosszul van a férje? Mire sürgés-forgás majd rövid tanácskozás után katéterezés és több liter vizelet leszívása után döntés: a bácsi itt marad, az asszony azonnal menjen haza, mert a Covid-19 miatt zárlat. A bácsit elvitték, a feleséget elzavarták. Azóta több nap telt el, a telefonon történő érdeklődésre orvos nem jön, az ápolónők ingerült válaszokat adnak: a bácsi zavart, nem tudja hol van, le kellett kötni az ágyhoz, hívja majd 11-kor, délután négykor, holnap a főorvos urat, ők nem mondhatnak semmit. Azóta is mennek a telefonok és ezek a válaszok….

Persze: ez nem foci, ez egészségügy…

II.

86 éves ismerősöm két hete van benn a kórházban.

Ahol zárlat van a Covid-19 miatt.

A felesége azóta minden nap próbál bemenni, telefonálni: megtudni, hogy van a férje, mi a baj és az nagy-e. A bejutás lehetetlen: szájmaszk nélküli vagyonőr (olyan, mintha iskola-rendőr lenne) állja minden „betolakodó” látogató útját. A telefon szintén megoldhatatlan lecke: telefonon keresztül a kezelő-orvoshoz nem, legfeljebb az ápolóig lehet eljutni, akitől jön a semmitmondó válasz: „próbálja 10-kor, 11-kor, most ebédel, most vizitel, mit zavarja a doktor urat…”; és ez így megy már két hete minden nap, napjában huszonegyszer-huszonkétszer.

Semmi hír a betegségről, romlásról, javulásról, legfeljebb annyi: a bácsi zavart, cigarettázni akar, a feleségét keresi, nem tudja, hol van, le kellett kötözni az ágyhoz.

Ma telefon jött: délután egy mentő hazaviszi a bácsit, de gondoskodjon ápolóról; hogy mi a baj, azt majd a doktor úr(nő) mondja el, hívja egy óra múlva…

Magyarország egészségügyi ellátása. Csak az ember van lesza@a, meg persze a hozzátartozó is. Ha nem csókos, ha nincs benne a brancsban.

Szóval délután eljön az igazság pillanata: Covid-19 teszt volt-e a bácsin? Nem tudható: csak bemenni nem lehet a Covid-19 miatt, kijönni lehet.

Közben a miniszterelnök (úr) ötszáz egészségügyi dolgozót meghívott a Szuper-döntőre.

A Fradi meg nem járult hozzá, hogy a Paks elleni meccset elhalasszák, mert több paksi labdarúgó koronavírus tesztje pozitív lett.

Közben a szotyizás a focipályákon zavartalan.

Persze: ez nem foci, ez egészségügy…

 1. 09. 14. hétfő

HOGYAN HÍVJUK MAJD?

Az „átkosban” (hogy fogjuk hívni az orbáni-korszakot) a Pénzügyminisztériumban kezdtem dolgozni, a Társadalomi Közfogyasztás főosztályán, ahol Juszt Lajos volt a főosztályvezető és Lengyel László (nem a pénzügykutatós, bár többször történt kalamajka a névazonosság miatt) a helyettese. Tekintettel arra, hogy a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen a Tervmatematika szakot végeztem, ami a népgazdasági tervezés matematikai megalapozottságát volt hivatott megalapozni, a főosztályon is „olyan”, a főosztály munkáit összefoglaló jellegű feladatköröm volt. Így észlelhettem az összefüggéseket, rálátásom volt a folyamatokra. Lengyel László – aki a Statisztikai Hivatalból érkezett – a nemzetközi összefüggésekre is figyelemmel volt, és Juszt Lajossal megbeszélve előkészítettünk egy anyagot: mi várható a társadalmi közfogyasztással az ezredfordulóra. Magunk is megdöbbentünk a számokon: ha a folyamatok becsléseink szerint alakulnak, az ezredfordulóra kevés lesz a közfogyasztásra a teljes állami költségvetés.

Ez akkor politikai kérdéssé vált, hiszen a közfogyasztásba tartoztak a nyugdíj, az egészségügy, az oktatás, a segélyezés, a kultúra, a tudomány állami kiadásai. Azok meg az „átkosban” támadhatatlan, szent feladatok voltak.

Hosszan tudnék írni arról, hogy mi minden történt a felismerés után.

Arról azonban semmit (mert ilyen javaslatot nem tett senki!), arra vetemedtünk volna, hogy javasoljuk megszüntetni az állam kiadások mögötti garanciáit; olyan feltételekhez kössük pl. az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét, ami a szegényeket kizárja az ellátásból; ne álljon mindig ott a költségvetés a társadalombiztosítás mögött, ha elfogyna a járulékbefizetés; az orvosok, ápolók, pedagógusok ne kapnák meg – társadalmi elismertségüknek megfelelően – a bérüket.

Ez most arról jutott eszembe: ma qu@a jól megy a gazdaság, példák vagyunk Európa számára, legalább is ezt mondja a miniszterelnök, aki soha nem hazudott még életében.

És mit olvashatunk közben?

A gránitszilárdságú alaptörvény szerint állam már nem áll ott a nyugdíjak kifizetése mögött, aki nem fizeti a tb járulékát, az ne is kapjon, még sürgősségi ellátást sem, egyetemre már csak a tehetősebb szülők gyermekei jutnak be a tandíjak miatt.

Átkozódom: de nem az „átkos” miatt.

Tényleg: hogyan hívjuk majd ezt az orbáni korszakot…

 1. 09. 13.vasárnap

KIS SZÍNESEK (SZÍNESEK?) AZ EMBERI ÉLETRŐL AZ UTÓKORNAK …

 1. „Fontosak az emberi jogok Belaruszban, de ennél többre, gazdasági együttműködésre van szükség” – nyilatkozta szájmaszkban a magyar miniszterelnök a V4 legutóbbi találkozója után, majd gondterhelten megigazított a hasán a nadrágot és Havasi Bertalanra nézett, nehogy engedjen kérdezni. Közben a belarusz rendőrség segítségével az álarcosok tovább alázzák, ütlegelik, lincselik a „gazdasági együttműködés”-re váró tüntetőket.
 2. Az Orbán kormány naponta hoz határozatokat, amelyekben egyszerű szegény emberektől, nem-Fideszes önkormányzatoktól megszüntet, elvon forrásokat a költségvetési és járvány helyzetre tekintettel, miközben kövér László műbőr(?) cipője talpa alá 136 millió forintért vásárol szőnyeget, a Bozsik stadion építése 5 milliárd forint helyett már 17 milliárdba kerül, a koronavírust kimutató tesztekért pénz kell fizetni.
 3. Ma újabb 916 regisztrált fertőzött embert leltek föl Magyarországon, viszont a határok magyarosan zárva (értsd: aki csókos, üzleti partner, hozzájárul a SAS hobbijához, az jöhet, másnak coki), az iskolákban október elsejétől bevezetik a hőmérőzést, miközben a parlamenti képviselők hőmérőzés nélkül flangálhatnak ki-be.
 4. Bayer Zsolt kitüntetett, az ötös párttagkönyv büszke tulajdonosa ingerülten bevallotta, hogy csalt az önkormányzati lakása megvásárlásakor, mentségére a NER törvényét kárhoztatta és a többi vásárlóra mutogatott.
 5. „A legmenőbb magyar” kitüntető címet adományozta magának Orbán Viktor, aki a fotózás kedvéért maszkot vett föl az Operatív Törzs ülésén.
 6. Csehországban már jóval ezer fölött jár az új koronavírussal fertőzöttek száma, miközben a magyar miniszterelnök példának hozza föl Európa felé a V4 országok járvány-kezelését.
 7. Újra a világsajtóban van Magyarország: ne nem a gazdasági csodája miatt, hanem a Klubrádió és az SZFE elleni támadások okán.
 8. A társadalmi konzultáció eredményes volt, a Fradi legyőzte a Paks csapatát, igaz: ők egy hét karantén után mehettek csak a pályára.

Kis színesek, kis színesek?

 1. 09. 12. szombat

CSAK A „SZOKÁSOS” …

Szépen süt a nap, a kutyám is elbóbiskolt a lábamnál, rágyújtok a reggeli pipámra, indul a nap.

Péntek van, megy a szokásos „vanmensoh” a Kossuthon, nem akarom elrontani a hangulatomat, de a laptopom képernyőjén megjelennek a hírek, nincs menekvés.

Azt írják: a „vezér-demokrácia” VEZÉNYLŐ TÁBORNOKA azt mondta, hogy van HADITERV, ami most más védekezési stratégiát tartalmaz, mint a tavaszi hadjáratkor, mert a járvány első és második hulláma számos ponton különbözik. Hogy mi a különbség, az sűrű homályban marad, ahogy tegnap este is az Egyenes Beszédben Gulyás főminiszter is gomolygó ködöt hagyott maga mögött, miközben a WHO protokollra hivatkozott, hogy Magyarország azt követi a tesztek készítése során, de arról már nem beszélt: mi is az a WHO protokoll, kire és miért vonatkozik, vajon a tesztelésen kívül másban is a WHO protokollt követjük vagy sem és a „NAGY TESTVÉR”, akarom írni a „NAGY BARÁT”, aki tegnap este, amikor éppen a konyhában „vezette a traktort”, akkor hívta telefonon, és egy jót beszélgettek, miért nem azt követi. Aztán jön a nemzeti szócséplés értékelése, aminek alapján a VEZÉNYLŐ TÁBORNOK már látja, népe mit akar, mit tud elfogadni, miben követi utasításait, és ennek megfelelően szerzett be tankokat, építtet hadigépezetet gyártó gyárat, ami majd megvéd a Szuper-döntőre érkező galád nyugatiak koronavírus-behurcolásától. Mert a „zemberek” azt akarják: Magyarország működjön! Hogy most hogyan működik, hogy a „kusza-szemű piros-pöttyös seggű” megmondóember 3 százalékos növekedési víziója már régen a lecsóban, hogy megint fölsejlik egy újabb lakossági hitel-visszafizetési válság, az megint eltűnt a ködben. Kész Anglia ez a köd. Pedig nálunk nincs is (még) Brexit. Szóval a vírus nem béníthatja meg újra Magyarországot: kár, hogy erről nem egyeztetett a vírussal, az meg így nem tud róla, hogy nem béníthat. Mert most nem lesznek lezárások, miközben soha nem látott és tapasztalt mértékben terjed az a hülye, értetlen vírus nálunk. És a Karácsony Gergely meg „politika-levelezget” vele, miközben a Kamaraerdei úti idősotthont nagy veszély fenyegeti: azt az irgum-burgumát fejezte be a VEZÉNYLŐ TÁBORNOK ezt a blokkot. Aztán jönnek az anyatigris asszonyok (válásokról, családon belüli erőszakról nem esik szó), aztán vissza a vírushoz, mert van egy újabb csoda-fegyver, a hatósági ár meg a kötelező hőmérőzés. Aztán megint Karácsony Gergő szapulása, mert a fővárosnak annyi, de annyi pénze van, még a Tarlós Pista idejéből, nem is érti, mire költik, „pénz sosincs elég, de ha az ember akarja, hogy legyen, akkor lesz”, (na, ezt legalább értjük, látjuk: a csókosoknak, a családnak mindig sikerül), mondja már a befejezéshez közeledvén a „Facebook huszár” VEZÉNYLŐ TÁBORNOK. Még egy kis sorosozás, aztán vége.

Arról, hogy a Belorusz magyar nagykövet miért nincs Svetlana Alexandrovna Alexievics belorusz Nobel-Díjas írónő lakásán, miközben 17 ország diplomatái ott vannak, riporteri kérdés hiányában nem válaszolt.

Szerencsére szépen süt a nap, a kutyám is itt bóbiskol a lábamnál, a pipám sem aludt ki: kell ennél több?!

2020. 09. 11. péntek

MÉG EGYSZER A TÜNTETÉSRŐL (szubjektív beszámoló)

Szép, napsütéses a vasárnap, fél kettő, lassan indulnom kell: Pomázról bejutni nem nehéz, pláne nem hétvégén, de szeretem az „előadás” előtti zsibongást, az egymásra-nézés hangulatát, az együvé tartozás kialakuló pátoszát. Elköszönök hát a kutyától, nyugtatom, hogy hamarosan jövök, még egyszer ellenőrzöm a maszkot, kesztyűt, pipát, aztán hajrá!

A Vadász utca környékén leparkolok, beugrok 94 éves nagybátyámhoz, aki azonnal megkínál egy kávéval, egy kicsit beszélgetünk a világról, a politikáról, a Fradiról, „itt vannak a Magyar Hang legutóbbi példányai, sok jó cikk van bennük…”; én odaadom neki a készülő könyvem kéziratát „elég, ha beleolvasol” – mormogom, „dehogy, elolvasom!”; aztán elbúcsúzok, irány az Akadémia előtti gyülekező-pont. Először a közgáz elé akartam menni (hiszen ott végeztem 57 éve), de aztán erről lemondtam: jobb közelebb a Kossuth térhez.

A Parlament felé gyalogolok, a maszk már a szám előtt, a sétálók többsége nem visel maszkot, minek a szabadban – gondolom, ahogy közeledem egyre több a rendőrautó, de nem zavaró, minden békés vasárnapi. A tér kihalt, alig bóklásznak ott néhányan. El a metró-megálló előtt, már itt haladok a Miniszterelnökség fehér épülete mellett (emlékszem: „annak idején” mindig 7 óra körül érkeztem, előre köszöntem a kormányőröknek, akik már „megint ilyen korán kezd?” kérdéssel, mosolyogva engedtek át a kordonon), aztán az EMMI épülete (ahol Csehák Judittal mennyit tárgyaltam-beszélgettem) és már meg is érkeztem. Itt is sok rendőr álldogál, több szervező is, odalépek egyikőjükhöz, „hol a gyülekező?” kérdezem, „lenn az alsó rakparton” – jön rögtön a válasz, megyek tovább, egyre több a sárga-maszkos ember, „hol lehet ilyet venni?” kérdezem, „ott, annál a lánynál”, odalépek hozzá, „hogyér’ adja”, mosolyogva mondja „ingyér’ van, de ha adományozni akarna…”, persze, hogy akarok; odébb kesztyűt lehet kivenni a dobozból, de az nekem már van, hát át a villamos-síneken, le az alsó-rakpartra, ahol már csak maszkos lányok, fiúk, öregebbek – bottal, bot nélkül – kutyások, gyerekkocsi tologatók: sokan vagyunk, talán már három előtt is „elegen”!

Odalépek egy másik szervezőhöz, aki rögtön a kezembe ad egy piros-fehér csíkos szalagot: „másfél méterre kell fölállni egymástól, amikor jön a Charta, akkor fej fölött átnyújtani a melletted állónak, aztán az eljut a Parlamenthez, majd ének és vége, köszi, hogy jöttél, arra felé menj, az Erzsébet híd felé, itt már sokan vagyunk, ha betelünk, indul a második sor!” és a következőhöz szól már és nyújtja neki is a piros-fehér szalagot.

Átmegyek a Lánchíd alatti gyalogos-alagúton és a kávézó előtt megtalálom a helyemet, összeismerkedem a mellettem állókkal, majd hátrébb lépek és rágyújtok egy pipára, „jó az illata” – mondja a mellém kerülő fiatalasszony és mosolyog, ha jól látom a maszkja alatt. Közben gitáros fiú jön el és énekel, majd egy lány is ugyanúgy, dörgő taps mindenütt, vidámság, móka, kacagás, pedig már egy órája álldogálunk a napon maszkban, néha föltűnik egy drón, lejjebb ereszkedik, aztán följebb, az úttesten rendőrautó videózik, mégis mindenki és minden nyugodt, sehol egy hangos szó, türelmetlen morgás, még a kutyák is lihegve, lógó nyelvvel mennek a gazda mellett, néhányuk nyakán ott a piros-fehér csíkos szalag.

Aztán elkezd özönleni az Erzsébet híd felől a tömeg, hangosan skandálják „SZABAD ORSZÁG, SZABAD EGYETEM”, egyre többen jönnek, majd az „előharangozó” biciklista érkezik: „mindjárt itt a Charta, szelfire nincs idő, magasba a kezekkel, fej fölött nyújtsd tovább!”, mindenki beáll a helyére, maszk-kesztyű rendben, már itt is van a Charta a kezemben, egy pillanat az egész, de mégis, már tovább is adtam, ennyi volt, mégis NAGY VOLT!

Aztán irány a Charta után a tömeggel, mindenütt élénkség, zene-ének-vidámság, sehol egy kocsi-fölgyújtás!

Szép volt.

Emlékezetes volt.

Lehet, nem érünk el semmit: a hatalom @arik az egészre, kik ezek, mik ezek – gondolják, a SAS biztosan a VIP páholyban az Arénában nézi a meccset…

MÉGIS, CSAK AZÉRT IS: MEGMUTATTUK!

2020. 09. 07. hétfő