Márpedig: „Olimpia akkor is kell …”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Professzorok Batthyány Köre

Hű de nagy sötétség van! Meg szmog is van. Olyan nagy szmog van, hogy riadót kellett elrendelni. A gyerek is úgy köhög, már nem győzöm Fluimucinnal, meg a kérdéseivel se: miért?! Sok oka van a szmognak, már sokan megírták. De hát: például fűteni kell, „megfagyni mégse hagyhatjuk a gyereket”, és csak műanyag flakonokat találtunk legutóbb az utca végében, így most csak azok vannak otthon, meg néha-néha lophatunk fát is valahonnan, de az egyre ritkábban sikerül. Pedig a fa is olyan szépen füstöl, igaz annyira nem fűt, de legalább füstöl. Mindig a szomszéddal megyünk, akinek egy régi diesel Skodája van: az mennyire okádja a büdös, röfögő, fekete füstöt. De legalább megy, meg fér bele ez-az.
Szóval szmog van.
Meg lesz Olimpia!
Vagy legalábbis: nagyon akarják az okosok. Biztos nem télen lesz, mert akkor jól nézünk majd ki. Persze, hogy nem télen: ez nyári olimpia lesz, az meg nyáron van, vagy ősszel! Idejön majd az egész világ. Meg a TV-k is! Meg a sajtó, meg az a sok sportoló, vezetők, kísérők, orvosok. Mennyit fognak itt költeni, csak legyen mire. Meg valami WADA is jön, ha tudnám mi az. Meg épül majd annyi, de annyi minden, ami kell nekünk, hogy majd attól „kódulunk”, vagy mi. „Bézból” pálya, meg hetes rögbinek is stadion, hogy ki tudja, mi a franc az, de lesz „Softból” meg Szlalom kajak-kenu pálya is, hogy oda ne rohanjak! Szerencsére akkor nem kell majd fűteni, műanyag flakonnal. Legfeljebb majd az ultraibolya sugárzás ellen kell védekeznünk. De az csak lassan hat, úgyhogy nem is érdekes.
Szóval Olimpiát akarunk!
Én meg piát, főleg most, mert fázom. De arra most sem igazán futja. Mert a közmunka az megy, de abból ellenni egy hónapig, a két gyerekkel, télen, a fene érti ezt az egészet. Azt mondja a szomszéd, a Skodás, hogy az Olimpia az jó dolog. Mert hallotta a kocsmában, hogy a Józsiék beszélgettek – hát a Józsi pedig csak tudja, ő egy igazi értelmességi ember, egyszer bement a Tanácshoz is, és nem rúgták ki rögtön, hanem beszélgettek vele – mindenféléről, hogy van valami professzori kör, ahol híres tudós emberek összejönnek megdumálni a világot, és ők azt mondták, hogy az Olimpia nagy és jó dolog! És akkor is kell, ha ellopják! Mert „… a nemzeti összefogást, a büszkeséget erősítené, … mi, akiket a világ közvéleménye mindig is lenézett, egyedül is megcsináltuk, … lehet, hogy felpörögne a gazdaság is…” – ilyeneket írtak a Józsi szerint ezek a körösök, és ők csak tudják az igazat. Mert tényleg: a nemzeti érzésre áldozni kell! Persze a nemzeti érzéssel fűteni nem lehet, de legalább nem okád füstöt. Akkor meg „oké”, ahogyan azt a nadrágosok mondják most mindenre. De a Józsi azt is mondja, hogy majd ellopják azt a sok pénzt, ami ott nyomtatva lesz dollárba’ meg euróba’, hogy olyan korrumpálás lesz ott és akkor, hogy olyant még nem is látott a világ! De hát nem is biztos, hogy lopni fognak. Még olyan is lehet, bár olyan még nem volt, hogy ne loptak volna onnan, ahonnét lehet.
Szóval Olimpiát akarunk!
Én meg, hogy a gyerek egészséges legyen, meg járjon olyan iskolába, ahol megtanítják, amire „köll”: számtanra meg ezekre a számolási gépekre, meg az is jó lenne, ha értené a külföldi nyelvűeket, meg mit tudom én, hogy mire, csak tanítsák. De errefelé már csak öregek tanítanak, meg az erkölcs is olyan bibliásan van előadva, meg állandóan helyettesítés van meg összevisszaság. De az Olimpia biztos segíteni fog, ezen is. Azt ugyan nem tudom, hogy miképpen fogunk majd beszélni a sok külföldiül beszélővel, de ez se az én gondom. Igaz, a lopás sem. Pedig milyen jól lehetne, ha én is a közelébe lennék.
Szóval Olimpiát akarunk!
Józsi szerint, tudod, ott a kocsmában, a Tarlós is nagyon akarja az Olimpiát. Márpedig ő egy felelős tényezője az életnek, mert sokat szerepel a tévékben, rádiókban, meg néha látom a plakáton is, ahogy nyakkendőben és a fejét vakaródzva osztja az eszét! Ahogyan néz a távoli semmibe. Semmiért egészen – bár ez most nem tudom, hogy jön ide, de ez is az eszembe jutott az olimpiáról: egészen „el szállt” az agyam, biztos hiányzik a pia. Bár a Józsi azt is mondta, hogy a Tarlós korábban nem akart olimpiát, de most akar, mert most életszerű a Tarlós, vagy az Olimpia, ha a fene fenét eszik akkor is, és a Tarlós nem tud érveket ellene, márpedig akkor nincs is érv ellene!
Szóval Olimpiát akarunk!
De most valakik belecsaptak a lecsóba, meg tiltakozási hullámzásba kezdtek, meg gyűjtenek aláírásra, meg kabátokat is kiraknak elvitelre. Szóval: zajlik itt az élet, mifelénk. Meg hazajött kölcsönbe a Kleinheisler Laci is, ki érti ezt, meg a Boltnak is vissza kellett adnia az aranyérmét, meg minden tíz év után derül ki, vagy addigra se…
Hű de nagy sötétség van!
Meg szmog is van.

2017. 01. 26.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Hozzászólás