Vállalj felelősséget a világ arcáért

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

(Negyedik lecke – Timothy Snyder)

„A ma jelképeiből lesz a holnap valósága.
Figyelj fel a horogkeresztre és
a gyűlölet más szimbólumaira.
Ne nézz félre, és ne szokd meg őket.
Távolítsd el őket, és ebben
légy példa mások számára.”

Nem akarunk politizálni.
Hogyan is mondta az olimpiai ezüstérmes magyar úszónő: „én gyerekorvos vagyok, az egészségügyi ellátás egészére, a többi orvos, beteg helyzetére nincsen ráhatásom, azzal tehát nem foglalkozom, nem vagyok én politikus”. Melletted ütnek meg egy lányt, rúgnak le egy kutyát a villamosról, és Te elfordítod a fejed, tovább babrálod az okostelefonod, mert ez se a Te ügyed. Meghal egy ember egy közúti ellenőrzés során, bilincsben visznek el újságírót, etikus hackert, (csak) ellenzéki politikust: ez se a Te ügyed: majd kivizsgálják a „hivatalosságok”, majd nyilvánosságra hozzák megállapításaikat és úgy lesz jól. Tényleg úgy lesz jól? A hatalom rámutat menekültekre, zsidókra, cigányokra, másként gondolkodókra; baloldaliakat neveznek patkányoknak; és Te néma maradsz: hiszen nem Rád mutattak! Azt gondolod tényleg, tényleg ez a fő szempontod, azt hiszed: Rád nem mutathatnak?
Pedig mindez Rólad szól, pedig mindez nem „távoli” politika: mert mindez Veled történik, a Te életedet alakítja, teszi tönkre, amikor nem foglalkozol vele. Nem menekülhetsz, nem térhetsz ki előle; nem vehetsz – csak úgy – búcsút a fegyverektől!
Sztálin idejében „disznóként ábrázoltak módos parasztokat”; Hitler elterjesztette a gyakorlatot: az egyik bolt „zsidó”, a másik „árja” és felmenőid hagyták, és ezzel már el is dőlt a végső kérdés. Ma „Sorost vigyorogtatják” le Rád a plakátról, most megint (Heineken) vöröscsillaggal riogatnak és Csiki sört akarnak vedeltetni Veled, mert az a magyar. S Te visszamosolyogsz, de mert drága, mégsem a Csiki sört vedeled legalább. Megint a magyar a legnagyobb, a legjobb szervező, az egyetlen, aki a világ tudója, aki ismeri a dörgést, tudja a helyes irányt, s aki visszakanyarodik a rovásírásához.
Melletted forr az ország és szemed láttára az ítélet már előre megszületik: aki TV székházat gyújt föl, aki népszavazási kérdés beadását erőszakosan akadályozza meg, aki gyurcsányozik és a családját fenyegeti, aki Lendvai Ildikót akarja a liftben fölrobbantani, aki Bajnai, Mesterházi gyűlését fütyüli széjjel az az igazi magyar, arra a törvény nem vonatkozik! De Te, nem akarsz véleményt mondani: mert ez politika!
Megint jelkép az egész világ! Emlékszel: aki kokárdát visel, az Fideszes és magyar; akinek nem tetszik, hogy stadion meg sport meg vizes vb, az már nem is magyar, az gaz illiberális, „sorosügynök”, hazaáruló! Aki nem sikert lát mindenben, még ha a számok ellent is mondanak, a tények mást mutatnak: „tövit töröm s a gallya jut…” és börtönbe zárják, aki fázik. De Te néma vagy, mert ez politika!
Ma megint csoportokba kényszerítenek, megosztanak, besorolnak a rosszak, a gyöngék közé, mert Te is csak annyit érsz, amennyid nincs, hiába gürcölsz, robotolsz, köszönsz el külföldre menekülő gyermekedtől, barátodtól. Néma vagy, mert ez csak politika!
Hol lehetnél altiszt, azt kutatod; a megint cicázó szép csendőrtollakra fittyet hánysz; csak legyintsez a hírekre a sportcsatornán: mert ez nem a Te ügyed, ez politika!
Szenvedsz, és közömbösen elfogadod a fölkínált magyarázatot: azok a rohadt bevándorlók, civilek, Brüsszel stb, stb, stb: ez se a Te ügyed, mert ez is politika!
Vedd már észre: a látszatot tekinted valóságnak, „elfogadod a játékszabályokat”; „szabad véleménynyilvánítás lehetőségének hiányát a legteljesebb szabadságnak; a választási komédiát a demokrácia legszélesebbkörű megnyilvánulásának; az önálló gondolkodás tilalmát a legtudományosabb világnézetnek…”!
Vállalj végre felelősséget, amíg vállalhatsz, mert késő lesz!

2017.0817.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük