“Ha vannak olyan dolgok, amelyeket meg kell tenni, akkor gyorsan meg kell tenniük”…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×


Az Eszmélet folyóirat 113. száma idézi The National Security Archive oldalt, ahol megjelent egy nemrég titkosítás alól föloldott dokumentum. Ez egy emlékeztető, még 1976. júniusából, amikor Henry Kissinger külügyminiszter találkozott argentin kollégájával, César Augusto Guzzetti tengernaggyal. Guzzatti annak a katonai juntának volt a külügyminisztere, amely hatalom „Becslések szerint mintegy 30 ezer embert” ölt meg a katonai diktatúra idején. Akkoriban Amerika-szerte óriási tiltakozások voltak a gyilkosságok, a kínzások, az embertelen bebörtönzések leállítása érdekében, a további törvénytelenségek megakadályozására. Nos éppen abban az időszakban(!), június 10-én találkozott az USA külügyminisztere Santiago de Chilében Guzzattival, amiről egy 13 oldalas Emlékeztető (Memorandum of Conversartion) tartalmaz részleteket. Ebből kiderül, hogy némi tréfálkozás után hangzott el a címben idézett mondat Kissinger szájából, arra reagálva, hogy Guzzatti a terrorizmust tartotta akkoriban Argentína legfőbb problémájának, miközben Kissinger együtt érzően ecsetelte, hogy megérti kollégáját, mert „Különös kor ez, amikor a politikai, a bűnöző és a terrorista tevékenység világos választóvonalak nélkül hajlamos egybemosódni.” Néhány nappal később Kissinger egy olyan összefoglalót (is) kapott, amelyből egyértelműen kiderült: Guzzattiék „… a chilei módszert, … vagyis, hogy terrorizálhatják az ellenzéket – akár papokat, apácákat és egyebeket is megölhetnek” alkalmazzák.
„Ha vannak dolgok, amiket meg kell tenni, tegyék meg gyorsan!” – hangzott el néhány nappal hamarabb a mondat, ami azonban később sem lett helyreigazítva!
Mindez arról jutott eszembe, hogy idestova már 7 éve beszélgetünk, vitatkozunk barátaimmal arról, vajon az Unió miért nem lép közbe, miért nem nyilvánít véleményt, netán avatkozik be a magyar politikai viszonyokba; a már-már zsarnoki szintre jutott hatalom-gyakorlásba; miért nem „teszi helyre” a kormányt és benne a magyar miniszterelnököt?!
Miért tenné?
Az egyensúly rendben; a megtermelt profit eljut (külföldi és belföldi) gazdáihoz; amikor kell, Orbán úgy szavaz, ahogy kell; néha ugyan okoz kellemetlenséget; meg pofátlanul sokat (no még ugyan nem végkielégítést) vág zsebre, aki vele van, de „zakson”; az ellenzék meg nem okozhat olyan galibát, ami veszélyeztetné a status quo-t!
Szóval: miért tenné…

2017.11.06.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Hozzászólás