Kitálalt, dehogy: kitalált történet a ‘ner’ országából …

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Kósa sertéstenyésztő néni, a strómama otthon kötögetett éppen, mert az Echo tévében már lement a híradó és kikapcsolta a készüléket, és aznapra már az üzleti ügyeit is elrendezte.
Te Lajos, nem hallod, hogy csörög a vezetékes telefon, vedd már föl az istenért is – kiáltott rá mérgesen fiára, aki soha nem szólt bele mamája üzleti ügyeibe, hát még sertéstenyésztési szokásaiba. Rohanok Mama, már veszem is, halló – szólt bele lihegve a nagy rohanástól, mert akkoriban már nem korizott (igaz, korábban se) a rövidpályán, és a hosszútáv úszásban sem próbálta teljesíteni – legalább a női – olimpiai kvótát. Én csak lassan töröm matyar nyelv, Kos úrral beszélek? Kósa – válaszolta ingerülten a telefonba és Lajos; érteni fogom a magával beszélést, a sógora ajánlását tolmácsolom, keresem magával a beszéd – szólt egy hang a telefonból.
Lajos izgatottabb lett egy kissé, a pulzusa gyorsabban kezdett verni, néhány izzadságcsepp indult el az orra mellett, szervezete megérezte a pénzszagot. Ez a tulajdonsága nemcsak a családjában, de szűkebb környezetében is csodálatot váltott ki, mindamellett tekintélyt is biztosított neki. Ez persze Pesten, a nagykutyák között mit sem ért: azok orra mindent előbb és pontosabban jelzett.
Igen, hallgatom – szólt bele a készülékbe és már nyúlt is a papír és a ceruza után. Németországból hívom, örökség ért el engemetet, benne fagyunk a Forbes magazinban valhol az elején, kéne befektetést eszközölni, natyon de natyon naty pénzről szól a harang, aszt montta a sógor, maga biztos érdekli egy üszlet, és nem is kér sokat érte – állt meg hirtelen a hang a telefonban. Várjon egy kicsit – válaszolta Lajos, megbeszélem a mamával, mert én mindent megbeszélek a mamával – és befogta a mikrofont a kezével és átkiáltott strómamához: nagy pénz jön a házhoz, bővítjük a sertéstelepet, alulról fűtjük majd a disznókat, rendben, mama? – de meg sem várta a választ, már nyúlt is a telefonhoz, akkor rendben, mindent a sógor információi szerint, a szokásos jutalék az ár, a lebonyolítást a titkárom intézi. Étettem, a nevem nem érdekes, akkor viszlát.
A strómama tovább kötögetett, Lajos leült a tévé elé, benyomta az M4 csatornát, éppen a Lokit verték, de Lajos már békésen szundikált.
2018. március 13., kedd

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük