„KICSIK VAGYUNK MI AHHOZ, HOGY EZEN VÁLTOZTATNI TUDNÁNK” (2) …

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

(A tanítónő)

Van egy kis falu a Keleti-főcsatorna mellett. Nem az isten háta mögött fekszik, éppen Békésen innen. Csendes, nyugodt vidék.
Éppen úgy szép, jó, ahogy van vidék.
Minden mozdulatlan, változatlan vidék.
Ahogyan az itteniek mondják: „kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy ezen változtatni tudnánk”.
És akkor a Tanító megint fölrak a Facebook oldalára egy cikket, Lovas Istvántól a „Levél a világ liberálisainak: ne tiltsák meg az antirasszizmust! Ma van a kongói 10 milliós belga népirtás emléknapja”.
Miért pont ezt a cikket? Vajon miért ezt tartja fontosnak? Vajon mit és kinek akar ezzel a cikkel üzenni?
A tanítónő már nyugdíjas. Éli, mert élheti nyugodt, békés életét. Ott a Keleti-főcsatorna mellett. Lánya, fia kirepültek, büszke rájuk. Lehet is! Ők bárhol a világon megállnák a helyüket. A tanítónő mostanában inkább már unokázik. Meg néha-néha fölrak egy cikket az oldalára. Mint most is.
A faluban becsülik: volt idő, amikor önkormányzati képviselősékig is vitte. Még most is figyelnek rá. Ha megszólal, ha bejegyzést tesz a Facebookon, érzik, tudják: figyelni kell rá. Figyelnek is.
Mert Ő a TANÍTÓNŐ.
Hol volt, hol nem volt, talán a Keleti-főcsatornán is túl, de még Szeghalomtól innen van egy icike-picike, talán még annál is kisebb falucska. Az emberek élik normális minden-napjaikat: esznek, isznak, ölelnek és alszanak is néha, ki-ki a saját házában. A kocsma már nem olyan hangos, viszont a sírásoknak mindig akadt munkájuk. Az iskolában egyre kevesebb lurkóval indulnak az osztályok, a kutyák viszont békésen nyújtóznak a napsütötte árokparton, csak az orruk mozog idegesen bele-bele szimatolva a gyenge szellőbe.
Minden csöndes ezen a vidéken.
Mozdulatlan.
Ott az a cikk az oldalon. Egy borzalomról. Egy igazi drámáról. A tőke gátlástalan pusztításáról. Az újkori rabszolgaságról. Emberek millióinak a megöléséről. Ártatlan áldozatokról.
De Lovas nem erről ír.
Lovas nem ezt akarja „elbeszélni”.
Lovasnak a „népirtás” megint csak ürügy.
Lovas megint uszítani akar!
Lovas megint gyűlölni és gyűlöletet kelteni akar!
Lovas megint harcba hívja a követőit!
Lovas megint teszi a dolgát!
És a TANÍTÓNŐ?
Ő vajon mit akar?
Vajon érti-e, amit tesz, „értik e hexametert is?”, vagy csak megosztja?!
Sokan keressük a választ, a „miért”-re a feleletet.
Talán ezért is…

2018. 04. 20. péntek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Hozzászólás