Olvasó: Te mit gondolsz?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

1939. május 14-én, a Kelet-poroszországi Königsbergben (ma: Kalinyingrád, Oroszország) született Vera Gottliebe Anna von Lehndorff-Steinort, a Lehndorff családból származó német grófnő (a Hitler elleni katonai összeesküvésben való részvétele miatt kivégzett Heinrich von Lehndorff-Steinort lánya), fotómodell, manöken, színésznő, performer képzőművész.
1964-ben kapta első filmszerepét Michelangelo Antonioni filmdrámájában, a NAGYÍTÁS-ban (Blow-Up-ban): 27 évesen önmagát alakította, a dekadens szenvedélyt sugárzó divatmodellt, egyetlen, mindössze öt perces fotózási jelenetben.
A film „Egy nő és egy férfi története, egy szép őszi napon” – ahogyan azt Michelangelo Antonioni a forgatás során nyilatkozta. Thomas, a felkapott londoni divatfotós egyszer egy parkba megy témát keresni. Felfigyel egy fiatal nőre és egy idős férfire, és kíváncsiságból fotózni kezdi őket. Később hazamegy és hozzálát a filmtekercs előhívásához. A képeken eleinte semmi különöset nem lát, csupán egy meghitt szabadtéri idillt. Aztán az egyik fotón felfigyel egy apró részletre. Nagyítást készít a képről, egészen addig, amíg rá nem döbben arra, hogy egy pisztolyt tartó kezet lát a bokrok között. „Újabb nagyításokat készít a képekről, és az egyik bokor alatt immár egy holttestet is látni vél. Késő este van már, Thomas mégis visszamegy a parkba, és valóban ott találja a tetemet a bokor alatt: a férfi az, aki délután a titokzatos nővel volt. Hazatérve Thomas feldúlva találja a lakást: a képek eltűntek.”
Szóval: megismerhető a világ? Olyan-e, amilyennek látjuk, érezzük, átéljük; vagy egészen más? Van-e alkalmas eszközünk, érzékszervünk, módszerünk arra, hogy a siker esélyével hozzáfogjunk? És amikor találunk valamit, akkor mit kezdünk majd vele: elkezdjük majd mi is nagyítani, vizsgálgatni a részleteket; elhisszük-e majd, hogy az a valóság, az az igazság? vagy egyszerűen hagyjuk a francban az egészet, mert minek kell megérteni, átlátni, aztán netán cselekedni?
Te, kedves olvasó, mit gondolsz: elég annyi, hogy látsz valamit? Elég annyi, hogy mondanak Neked valamit, hogy mitől félj, rettegj; hogy ki véd meg és hogyan; hogy egyszerűen légy elfogadó és …
Te, kedves olvasó: mit gondolsz?!
2018. 05. 14. hétfő

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük