A „KIRÁLYFI” TANÍTÓJA …

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Gyerekkoromban sokat játszottuk a „Királyfi tanítója” játékot. A játék arról szólt, hogy a buta „Királyfi”, akit korábban a tanítója évekig tanított, vizsgázik a király előtt, a tanító kérdez, és a „Királyfi” válaszol: ha jó a válasz, a tanító nyert, ha rossz, akkor a „Királyfi”. Persze jól kellett kérdezni (mint ma, az uniós pályáztatásoknál), s akkor nehezebb volt „rossz” választ adni. Például a kérdés lehetett: ki írta Petőfi Anyám tyúkja című versét. Erre persze jött a válasz: Arany János. Na ezt magyarázd meg, tanító bácsi.

És a „tanító” persze megmagyarázta, először nagyot bólintott és így szólt: a válasz helyes, hiszen Arany is nagyon sok verset írt, amiben megénekelte a családi fészek melegét, a zúgó éji bogarat, az eperfa lombjának a bólintgatását, a jámbor kérődző tehén jámborságát, akár az anyja tyúkjáról is verselhetett volna családi körben. Hiszen Petőfi is iparkodásra ösztökélte a tyúkot, hogy elég tojása legyen az anyjának és Morzsa kutyát is figyelmeztette, hogy nehogy „tyúkhusra” kapjék kedve. Nem beszélve arról, hogy mindketten magyarok voltak, hosszan leveleztek is egymással. Egyébként a legújabb kutatások még nem zárultak le, akár a pesti srácok új információkkal is szolgálnak nemsoká’ és akkor a költő neve még szebben fog csengeni.,

Ha a végén nagy volt a nevetés, taps, akkor a „tanító” nyert és elvihette a fele királyságot és a szépséges királylányt; viszont amikor nem „ült” a magyarázat, akkor „lecsaptatta a nép a tanító fejét”.

Ez most arról jutott eszembe, hogy mintha ez a játék újra divatba jött volna: csak nem játékként, hanem hivatalos állami propagandaként. „Kinek kell a szemetet elszállítani?”, „Hát a Katasztrófavédelemnek!”; „Miért nem szülnek a magyar anyák több gyermeket?”, „Mert Soros György és Gyurcsány Ferenc …!” (ez utóbbi válasz bármilyen kérdésre megfelelő válasz); „Mi a legnagyobb veszély ma Magyarországon?”, „A sehol nem található migránsok (és Soros)!”.

Ma persze nem lefejezés vár a rosszul magyarázó „tanítókra”, nem, hanem a csókosi körből való kikerülés, az uniós forrásoktól való eltiltás, esetleg ügyészségi vizsgálódás.

Valljuk meg: az se semmi …

2018. 11. 05. hétfő

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük