FEKETE-FEHÉR FOTO …

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

„Beszállok a metróba, a látószögemben mintegy harminc ember: 10 nyomkodja a telóját, öten esznek, négyen beszélgetnek, ketten horkolnak.

Két pár önfeledten simogatja egymást.

Többen bámulnak a semmibe.

1 ember olvas…”

 

Egy pillanat. Semmi több. Amit és ahogyan a fényképész látta. Amit és ahogyan észlelt. Megörökítette. Talán azt is, amire gondolt közben. Talán nem is gondolt közben semmire.

Aztán kirakta a közösségi médiákra a képet. „Közkinccsé” tette. Nézze, lássa más is. Vajon mit látnak Ők majd a képen? Vajon mire gondolnak majd közben? Nekik mi van a képen?

Tényleg: mi van a képen? (Egy másik metrókocsiban készült képen is ez lenne?)

10 telót nyomkodó ember. Lehet, hogy egyikük éppen csetel a barátjával, barátnőjével; a másik segít az osztálytársának a házi-feladat megoldásában. A harmadik ír a férjének, később ér haza, nyugodtan melegítse meg a kaját és egyen. Valaki olvassa a híreket, tanulmányt az alapjövedelemről. Más webcímet pötyög. Hasznosan töltik az időt.

Ott a bőr-ülőkén mellettük horkol valaki: talán egy munkanélküli, kilátástalan helyzetben lévő? Vagy egy kialvatlan hivatalnok, aki túlórázott és már holtfáradt? Vagy egy hajléktalan?

Az ajtó előtt többen beszélgetnek, röpködnek az angol szavak, kifejezések, talán vitatkoznak, talán a kutatásaikról cseverésznek, mosolyognak.

Amott eszik valaki, talán rohan valahová és nem jutott ideje rendesen kajálni. Az is lehet, hogy napok óta nem evett, a sarkon vett egy szendvicset és most önfeledten majszolja.

Az ülések között egy pár simogatja egymást, kik lehetnek: szerelmesek, vagy akik éppen kezdik „megcsalni” feleségüket, férjüket?

És ott, vajon mit olvas: Wass Albertet, Bálint Györgyöt?

A kép erről nem szól.

A kép erről is szólhat!

Ez a néző látószögétől függ, a néző képe lesz.

Beleolvasok a kommentekbe: „előítéletes vagy”, „kórképnek, a világ romlásának fogják értelmezni”, a nyomkodó nem bunkó; a telón is lehet olvasni; „Kis Magyar valóság; „miket lát az ember, ha beszáll a metróba”; a világon mindenütt így van!

Csak egy pillanatról készült kép: szubjektív is, fekete-fehér is.

És a metró robogott tovább…

2019. 05. 31. péntek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Hozzászólás