STAFÉTA (16.) A háborúról…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Beszélgetni kell Velük.
Nagyon sokat beszélgetni.
Hogy ŐK többet örülhessenek, kikerüljék a köveket, ne kövessék el azokat a hibákat, amiken én, mi elbuktunk.
Hogy ŐK boldogabbak lehessenek!

– Papa, ma nagyon komoly dolgokról akarok veled komolyan beszélgetni.
– Hű, megijesztesz, kis-unokám!
– Azt mondta a Joci a suliban, hogy meglátjátok, nemsokára nagy háború lesz! Papa, én félek attól, hogy háború lesz, mert a net-en láttam háborús videókat és ott meztélláb meg zokogva menekültek gyerekek, öregek, meg anyukák, apukákat nemigen láttam, azok nem voltak ott, és én ezt nem akarom.
– De miért lenne nagy háború?
– Mert a Joci azt is mondta, hogy a törökök most végre elkezdték a rendet csinálni, az Erdogán bácsi, aki a török Orbán bácsi – így mondta a Joci – kihirdette, hogy menjenek haza a hozzájuk bement migránsok, ezért, hogy segítsen nekik, megtámadta és bombázta a kurdokat Szíriában, ami egy másik ország, hogy legyen az a hazájuk a migránsoknak, ha az volt nekik korábban, ha nem.
– Ugye tudod, hogy ez bűn, nagy bűn! Megtámadni egy másik országot, lebombázni városait, megölni, földönfutóvá tenni civil embereket az nagyon nagy és megbocsájthatatlan bűn!
– Én is ezt gondoltam eddig, de a Joci azt mondta, hogy hallotta a Szijjártó Peti bácsitól, hogy magyar érdek a törökök háborúja a kurdok ellen, mert a migrálás nem emberi joga a migráncsoknak, tehát jogos őket karanténba zárni!
– És elmenekülni sincs joguk a bombák elől? És éhen halni van csak joguk, mert minden elpusztul a hazájukban? És ha már ide menekültek hozzánk, akkor éheztetni kell őket a határon létesített börtönökben? Erről nem beszélt a Joci, az az a Szijjártó bácsi?
– Jaj, Papa, erről nem, de ezeket én is tudom, de amikor háború van, akkor ez nem érdekes, mondta a Joci. De papa: miért lesz a háború?
– Most beszéltél róla éppen: amikor valami nem jó, amikor az emberek nem érzik rendben az életüket, például a törökök, mert sok-millió menekültet kell már évtizedek óta sátortáborokban tartaniuk és az sok pénzbe kerül, akkor megoldást keresnek, és sokszor nem a jó megoldást találják meg. Mert a vezetőik – az Erdogan is, az Orbán is, de még a Szijjártó bácsi is – vezetők akarnak maradni és akkor, ha az kell, akkor a látványos, a könnyen érthető, egyszerűen magyarázható megoldásokhoz nyúlnak. A háború is ilyen, főleg, ha nem nekik, a törököknek, Erdogannak meg a Szijjártónak fáj, hanem „csak” a kurdoknak meg az elmenekülteknek. Amikor majd sajnos meghal néhány török katona is, akkor majd elgondolkodnak.
– És nekünk, magyaroknak mi közünk van ehhez, Papa? Mi nem az Európai Unió részei vagyunk? Az Orbán Viktor meg a Szijjártó Péter bácsi miért nem az Unióval foglalkozik?
– Az embereknek mindenhol közük van az áldozatokhoz, azokhoz, akiket bombák megölnek! Ezt nem szabad engedni!
– De az Orbán és a Szijjártó bácsi most éppen ennek örülnek?!
– Nem ennek, de ezt a következményt is elfogadják, mert máshogy látják a világot.
– Lehet a háborút, a bombákat máshogy látni? Lehet egy síró kisgyereket, zokogó anyukát nem sajnálni és tenni ellene?
– Nem lehet! De mégis ők így látják helyesnek. Ez nagyon nehéz kérdés. 1938. szeptember 30-án, egy pénteki napon sokan vártak Londonban, a hestoni repülőtéren egy repülőgépet, amin Neville Chamberlain, az akkori brit miniszterelnök bácsi érkezett haza Münchenből az Adolf Hitlerrel, a németek kancellárjával, vezérével, a Führerrel történt találkozójáról. Nagyon sokan várták őt, mert azt remélték, hogy a tárgyalás révén elkerülhetik a háborút és béke marad Európában. Amikor leszállt a gép és Chamberlain kilépett a gépből, boldogan mutatott föl egy papírt, amin a megállapodás volt. Mindenki éljenzett, hurrázott, boldog volt, hogy béke marad. De Hitler gonosz diktátor volt, aki addigra már eldöntötte, hogy Csehszlovákiát is lerohanja, amit Chamberlain a béke érdekében tudomásul vett.
– Akkor az jó volt, ugye?
– Nem! Bár akkor még nem láthatták világosan, hogy Hitler milyen gonosz és kirobbantja a II. Világháborút, ahol 50-70 millió ember halt meg! Ha innen nézed, és szerintem csak innen lehet nézni, akkor nem volt jó a megegyezés.
– Akkor most jobb lenne a háború?
– Nem! Ez semmiképpen nem lehet jó: szerintem nem fogja megoldani a menekültek problémáit, sőt újabb menekült-hullámot indít majd be.
– Akkor mi, magyarok miért támogatjuk?
– Mi, magyarok nem támogatjuk: te se, én se és nagyon sokan nem. És ennek hangot is adunk!
– De az Orbán bácsi mellette van?!
– Az Orbán bácsi nem Magyarország, a Szijjártó bácsi se, csak úgy viselkednek, mert sok kérdésben dönthetnek! A Joci se Magyarország: mindannyian vagyunk magyarok, persze a Joci is.
– Papa, ez nagyon nehéz, de sírni nem jó.
– Nem, kis-unokám, nem jó, de néha muszáj…
2019. 10. 16. szerda

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük