TRIANON (3.) EGYÜTT

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

„2020 a nemzeti összetartozás éve lesz”
– inkább az őszinteségé, a tisztázásé lenne…

Trianon csak úgy, váratlanul a semmiből, a sűrű homályból egyszer csak alattomosan, mint egy sunyi róka elősündörgött? Tényleg így volt, ez „ma is” a hivatalos verzió? És ha nem, ha nem így volt? Akkor vajon mivel és mikor „kezdődött”: tényleg 1920. június 4-én „indult” a történet, Magyarország tragédiája? Vagy előbb? Vajon hogyan és mi történt?
Lehet(ne) erről itt és most, a XXI. század Magyarországában okosan, indulatmentesen, gyűlölködés nélkül beszélgetni? Vagy továbbra is a politikának alárendelve, mozgósító jelszónak értelmezve „csak” kiabálni szabad?!
Az elszabadult képzelet napjainkban azt hitette el velünk, hogy az államnak és az államban élő nemzetnek teljességgel azonosnak kell lennie. De a történelem rácáfol erre az elképzelésre: nincs Európában egyetlen olyan állam, amelyik egyetlen nemzeten alapulna, s ezt a tényt Európa kulturális fejlettségének tükrében kell értelmeznünk. A nemzetiségek tökéletes elszigeteltsége az államalkotás csecsemőkorához tartozik.” (von der Pfordten, idézi Ungvári Tamás: csalódások kora)

2020.01.06.hétfő

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük