NYÍLT LEVÉL EGY MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRTÓL

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

VERA JOUROVÁ asszonynak

ALELNÖK

BIZTOSI TESTÜLET

Brüsszel

 

Tisztelt Alelnök asszony!

Egy egyszerű magyar állampolgár vagyok, nyugdíjas, aki (az elmúlt választások óta nem fideszes vezetésű) vidéki városban élek, ezért napról-napra (ahogyan Budapest és sok más „független” város is) elszenvedem az Orbán-kormány pénzmegvonó sunyi bosszúját (is).

Olvastam interjúját a Spiegelben, közönöm nyíltságát és egyértelmű véleményét: én is úgy látom, nem illiberális, hanem beteg a magyar demokrácia. Ez az alattomos betegség már tíz éve megtámadta az országot: mára a magyar emberek többségéből kiölte a szolidaritás (nemzetet) összetartó erejét; elhintette a másik ember iránti gyűlölködést; kreált, mondvacsinált és hamis célokért uszító (háborús) készültségbe hergelte az állampolgárokat; ellenséggé degradálta a másként gondolkodó honfitársainkat, köztük engem is.

Pedig Orbán Viktor 2010-ben demokratikus körülmények között nyerte meg a választásokat, szerezte meg hatalmát. Ez tagadhatatlan. De, ami azóta történt, az is! Már első országlása idején voltak jelei annak, hogy a demokratikus fölhatalmazással Orbán vissza fog élni, de ezt többségünk, még a felelősen gondolkodó értelmiségünk sem vette figyelembe: később hiába volt a szörnyű ébredés. Orbán (vissza)élt a kétharmados fölhatalmazásával: fülkeforradalmat jelentett be és átalakította az alkotmányos rendet, megváltoztatta a választási törvényt, ledöntötte az intézményes garanciákat, alkotmányos puccsot hajtott végre.

Mára már a NER mindenhová beköltözött: Ady nem kívánatos; a mesék is cenzúra alatt vannak; kutatni csak „azt” és „azoknak” lehet; az árokpartján sokasodnak a nyomorgók és aki segíteni akar nekik, azokat a gáz kikapcsolásával fenyegetik; a múlt, a történelem folyamatosan változik: Horthy mára megint „kivételes államférfi” lett; Csurka röhög a sírjában, hogy mivé változott Magyarország; a közpénz elvesztette közpénz jellegét, mert a lopás – ma már – „államilag támogatott” magatartás.

A hirtelen és az állam által kereszténnyé vált Magyarországon nem bűn a hazugság és a lopás. Sőt: akik ezeket szóvá teszik, azok válnak ellenséggé: „Kizökkent az idő; – ó kárhozat!”.

Tisztelt Alelnök asszony!

Orbán úr ma levelet írt Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével Önnel.

Orbán úrnak nincs igaza! Ön nem sértő, hanem igaz kijelentéseket tett említett interjújában. Én Önnel értek egyet!

Munkájához sok sikert kívánok:

Radnai György

egy magyar nyugdíjas

(Kép DER SPIEGEL)

  1. 09. 29. kedd
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Leave a Reply