NAPLÓSZERŰEN…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

(5.)

Ma végre, mintha tisztulna. Legalább már látszik az ég! Csak így tovább, bár a homály lassabban oszlik.

Most utalok a Várkonyi Zoltán Alapítványnak egy kis pénzt, beírom az összeget, a kedvezményezett nevét, a közleménybe: FREESSZFE! és aztán a „kész” gombra a nyíl és enter. Már cincog is a telefonom, üzenet érkezett, a pénz meg a „helyére”. Először arra gondoltam veszek egy guriga ementáli sajtot meg üdítőket és odaviszem „piros-szalaggal” körülkerített, „védett” házhoz; de aztán erről lemondtam: és ha nem szeretik a sajtot, ha nem olyan üdítőt innának, amilyet viszek. Emlékszem, mennyire ki voltam akadva az „Erzsébet utalványos” könyöradományon, miért szabja meg nekem a kormány, hogy ami a törvény szerint jár nekem, azt mire költsem. Ők tudják, akik most éjjel-nappal benn vannak, mi kell neki!

De ha odamentem volna, akkor egy jót beszélgetni is lehetett volna velük…

Egyre több helyre kellene utalni, mert másképp nem megy, ha olvasni akarom az engem érdeklő sajtót, tényfeltáró újságírókat, szabadon gondolkodókat, mert őket tartom hihetőnek, tárgyilagosnak, akkor bizony – mert az állam csak a csókosainak utal – nekem (is) kell megteremtenem a feltételeket ahhoz, hogy írjanak.

Nem tisztul az ég eléggé, bárcsak gyorsabban tisztulna, de legalább világosodik.

„Rimánkodik az éghez sok bolond,/ hogy bujjanak beléjük hars erények./ De ők alattomossak és szerények,/ suttyomban élnek, harangjuk kolomp.” – írta József Attila. 85 évvel ezelőtt, érted: 85 évvel ezelőtt! Mintha semmi sem változott volna. Nagynénikém, második anyám, talán a ’70-es évek közepén egyszer azt kérdezte tőlem: „vajon fejlődik a világ?”, amire persze én, az ifjonc ’68-as lázadó, aki „ide nekem a világot, hogy kiforgassam a helyéről” „permanens forradalom” hangulatában éltem rögtön rávágtam: persze! Ma már nem vágnám rá hirtelen. (Ez az öregedés, az öregség vajon?)

Ma is sokan megbetegedtek, elkapták a vírust, a terjedés nem lassul, a meghaltak száma is egyre növekszik. A kormánypropaganda stílusa, hangsúlyai, a győzelmi jelentés jellege viszont állandó. Ma egy új értékelési szempont is bekerült a kommunikációba: „nem összehasonlítható” adatok vannak a világról, mert ők másképpen számolnak. Ez új: eddig azt tapasztaltam, hogy a magyar statisztikák sem koherensek (és ez nemcsak a koronavírus statisztikára vonatkozik), inkább önkényesek. De hát akinek a kolomp a harang, annak ez is jó…

Nem tisztul, megint ereszkedik a köd, a homály, de most ez van, ebben kell élnünk…

  1. 10. 18. vasárnap

(Kép: szeretlekmagyarország.hu)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük