ETIKUSAN…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

ETIKUSAN

Orbán Viktor – aki személyesen vezeti a „fegyveres” harcot a koronavírus ellen és akinek a vezetésével a kormány éppen most adott még egy milliárd forintot a kisvárdai sportcsarnok építésére – számára minden magyar ember élete fontos. Kásler Miklós miniszter szintén nyilatkozott: minden magyar ember élete fontos számára is.

Éppen ezér’ nyár óta(?) folyamatos és szóbeli(!) készültségbe helyezték magukat és az országot: olyan megelőző csapásokat mértek a vírusra, hogy csak na, az aztán arról koldult. De a koldulástól nem állt le és csak terjed és terjed és terjed. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen a kormányfő és az Operatív Törzse is ezt nyilatkozza naponta, próbálva nyugtatni a magyar népet, aki fegyelmezetten veszi tudomásul a szigorító intézkedéseket. A mai hivatalos adatok szerint tegnap 4397 új megbetegedés és 121 haláleset történt, az aktív fertőzöttek száma 125789 főre emelkedett, a növekedési faktor továbbra is 1 fölött van, az új esetek száma a tesztelésekhez képest 19,4% (12% alatt kellene lennie a WHO szerint), lélegeztetőgépen 599 ember van.

Az egészségügyi ellátó rendszer és a szolgáltatásokat nyújtó orvosok, ápolók teljesítőképességük határán vannak: naponta olvashatunk a Facebookon szavakkal alig leírható történeteket, megrázó képek jelennek meg emberfeletti küzdelmükről a betegek életéért.

Mégis: föl kell készülni a legrosszabbra! Arra, amikor – ott és éppen akkor – már sem az ember, sem az eszköz nem lesz elegendő minden élet megmentéséhez. A MOK elnöksége ( a kormány, az Operatív törzs, Müller Cecília helyett) elkészítette „a szűkös egészségügyi erőforrások vészhelyzetben való elosztására vonatkozó etikai ajánláscsomag” -ot annak érdekében, „hogy a rendelkezésre álló értékes időt ne a döntési helyzetekből fakadó, szinte elviselhetetlen morális teherrel való megküzdés tegye ki, hanem sokkal inkább az életek megmentése”.

Úgy gondolom, ez – bármilyen fájdalmas is – a felelős magatartás!

Talán sohasem tudjuk meg, abban, hogy idáig jutottunk milyen felelősség terheli a magyar kormányt az elégtelen felkészülés, az elpazarolt források, az elmaradt protokollok, a cinikus törvénykezés miatt.

Kásler Miklós (és a „kormányszócső” MNO) ahelyett, hogy megköszönte és támogatásáról biztosította volna a MOK elnökségét, a „szokásos” és semmitmondó támadást indított a javaslat ellen: „a kormánynak és az Emminek minden magyar ember élete fontos, a mostani szigorú korlátozó intézkedések, a kiadott miniszteri utasítások, a halasztható beavatkozások felfüggesztése és a hónapok óta tartó tudatos felkészülés pedig mind azt a célt szolgálják, hogy a jövőben is legyen elegendő ágy, eszköz, gyógyszer és szakember.”

De még sincs. Helyette lesz vadászati kiállítás, atlétikai stadion és még a franc tudja mi minden, ami tömi majd a csókosok bukszáját.

Ha már nem segítenek, legalább ne ártsanak! Ahogyan ezt ők mondják…

2020. 11. 21. szombat

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.