„TÉGY NEKEM EGY SZÍVESSÉGET: MENJ MÁSHOVÁ HORGÁSZNI…”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

„TÉGY NEKEM EGY SZÍVESSÉGET: MENJ MÁSHOVÁ HORGÁSZNI…”

(Hivatali titkok)

Nem a filmről akarok írni, nem arról, hogy az iraki háború milyen hazugságra épült; hogy a hatalom hogyan manipulálta és manipulálja a munkatársait, a sajtót, az embereket; hogy egy ember, a filmben Katherina Gun, az erkölcsös „kisember” hogyan vállalja akár a börtönt is, mert nem ért egyet a hírszerzési adatokból levont következtetéssel; hogy végül a hatalom meghátrál és nem vállalja föl a pert, mert hátha lebukna; hogy azóta sem történt felelősségre vonás a háborút hamis információt kirobbantok ellen (akik többszázezer ember haláláért voltak felelősök), hanem a film zárójelenetéről.

Arról, amikor a Gunt védőügyvéd odafordul (barátjához), horgásztársához, a helyettes államügyészhez (aki minden zokszó nélkül parancsra teljesítette a tetemre hívást, a meghurcoltatást, és cinikusan a hazugságot): „Tégy nekem egy szívességet: menj máshová horgászni…”.

Magyarországon nincs háború, legalább is nem lőfegyverek dörögnek.

És mégis: a 2003-ban játszódó történet naponta megtörténik, lezajlik nálunk is. Gondoljuk végig: koronavírus, Soros és a zsidók, az orvosok, pedagógusok, közszolgák regulázása, a közpénzek ellenőrizhetetlen útja, a labdarúgás burjánzása, az SZFE, bármihez „nyúlunk”, mindenhol „parancsra teljesítőkre” bukkanunk (miközben írom ezt a szösszenetet, hallom az ATV Egyenes Beszéd műsorát, ahol Rónai Egon éppen azt mondja: Demeter Szilárd jött volna, de az EMMI nem engedte megszólalni, ezért „parancsra” otthon maradt), mindenütt „parancsok” hangzanak el és attól kezdve az adatok, az információk és a döntések értelmezhetetlenek, a következményei viszont borzalmasak.

És hiába élnek köztünk is erkölcsös „kisemberek”, akik a nyilvánosság előtt is vállalják az igazság kimondását (a PIM dolgozói közül nagyon sokan nyilatkoztak igazgatójuk minősíthetetlen írása ellen), a helyzet egyre romlik.

Mit tehetünk ez ellen mi, a „kisemberek”?

Kezdjük kicsivel, ami „könnyen”(?) megvalósítható, a film végével: ne menjünk horgászni olyanokkal, akik „parancsra” hajlandók…

  1. 11. 30.hétfő

(Kép a filmből)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.