MÉG EGYSZER: „MEGÉRKEZETT A VAKCINA BELGIUMBÓL”…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

MÉG EGYSZER: „MEGÉRKEZETT A VAKCINA BELGIUMBÓL” …

Már írtam róla, megérkezett a vakcina, „de” Belgiumból – és persze nem Orbán fogadta: sem a határon, sem a kórházban.

Vajon miért nem?

És akkor beleolvasok Timothy Snyder A szabadság felszámolása (fordította L’ Homme Ilona, 21. Század Kiadó 2019) című könyvébe, ami (többek között) a történelmi nézőpontokról szól, arról, hogyan lehet a történelmet a „szükségszerűség” és az „örökkévalóság” szemszögéből is nézni: az első szerint: „… a jövő csak a jelen kiterjesztése, ismerjük a fejlődés törvényeit, nincsenek alternatívák, és ezért nincs is semmi tennivalónk”, a tények sem érdekesek, akkor is majd eljön a sokkal szebb jövő. Az „örökkévalóság” viszont nem foglalkozik a jövővel, csak a jelen az érdekes, ami „körbe-körbe forog”, a nemzet egy ciklikus áldozat-történet középpontjában áll: ebben a kontextusban sem tehet semmit az egyén, mert az ellenség úgyis eljön, akármit teszünk, „… a kormány nem segítheti a társadalom egészét, csupán a fenyegetések ellen képest védelmet nyújtani.”

Láss csodát, éppen itt nyílik ki a könyv: „Hatalomra kerülve az örökkévalóság politikusai szükséghelyzeteket állítanak elő, és az így kiváltott érzelmeket manipulálják. Mivel képtelenek a megújulásra vagy nem is akarják azt, figyelemelterelő manőverként a polgárokból gyors váltakozásban hol eufóriát, hol felháborodást hívnak elő, és a jövőt belefojtják a jelenbe. A külpolitika terén az örökkévalóság politikusai vagy becsmérelve leszólják, vagy felszámolni igyekeznek más országok azon teljesítményeit, amelyek a saját polgáraik számára követendő mintának tűnhetnek. Az örökkévalóság politikusai a technológia lehetőségeivel élve politikai fikciókat terjesztenek otthon és külföldön, letagadják a valóságot, és az életet cirkusszá és indulatokká redukálják.” (18. old.)

Kell-e bizonyítanom: Orbán az „örökkévalóság” „felkent” politikusa: úgy gondolkodik, úgy mérlegel, úgy hazudik, úgy cselekszik?! Szükséghelyzetet vizionál, idestova már öt éve, hisz még mindig kihirdetve és állandóan megújítva hatályban az „ideiglenesen Magyarországon állomásozó” („seholnemláthatótalálható”) illegális bevándorlók miatti veszélyhelyzet; a koronavírus ellen is háború zajlik rendőrökkel, fegyveres katonákkal; aztán itt van Soros is meg Brüsszel, a belső ellenségekről nem is beszélve. Nem győzzük számontartani a gaz, becstelen nemzetünkre rontókat, akik ellen rendre győzelmet arat a vezér (eufória), de mindig „jőnek” újak, még veszélyesebbek, szinte legyőzhetetlenek, mert Európa is, a Néppárt is ellenünk (fölháborodás), de a kormány (Szijjártó, Pintér, Kasler, Cecília asszony, az Operatív Törzs) helyén van és megmenti a hazát, közben meg nem futja (mindenre nem juthat) a szegények, az elesettek, a rokkantak, az öregek, betegek segítése.

De akkor is: a koronavírus elleni háborúban a védőoltás megérkezése fölér egy D nappal, egy normandiai partraszállással!

Orbán mégse ünnepelte meg.

Vajon miért nem…

  1. 12. 27. vasárnap

(Kép: wikimédia)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük