AZ IPARŰZÉSI ADÓ MEGFELEZÉSE UTÁN…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

AZ IPARŰZÉSI ADÓ MEGFELEZÉSE UTÁN…

(ez most egy „kicsivel” komolyabb és hosszabb lesz, karácsony után nem szerencsés elolvasni)

 

A „parraghi” ötlet valóra vált.

Karácsonyra megszületett, újévre hatályba lép, szóval beérett de már előtte is rothaszt, mérgez, ahol csak tud. Nem kell ezen csodálkozni, Orbán ezt akarja: megint megosztani, megint cokit adni az alul levőknek, megint megbüntetni az „eltévelyedett” önkormányzatokat. Közben hamis és álszent dumával (a vírus ellen kell a forrás, mindenkinek hozzá kell járulni) hazudozik tovább.

„Most már nincs tovább … ez így nem mehet tovább … a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elvárja a kormánytól, hogy ne csak a fideszes városokat támogassa” – hallatszik mindenfelől, és a díszkivilágosításokat (ahol tudták és lehetett, de nem mindenütt lehetett) egy estére(?!) lekapcsolták.

Ez biztos jó lesz első lépésnek. Talán most tényleg ez csak az első lépés lesz: nem az egyetlen. Mert ez most már nem elég!

Bár a kutya sem kérdezett, akinek meg kellett volna végképp nem, mégis leírom, amit gondolok. Mert én (is) érintett vagyok: egy kisvárosban élek, ahol (még) van közvilágítás; az utcák burkolata (már) néhol repedezik, kátyús, van, amelyik esőben nem is járható; a szemetet (még) elviszik; a víz sem csordogál mindig a vízcsapból; az egészségügyi ellátás (még) működik, ahogyan az iskola és a szociális gondozás is megy, szóval: MÉG élhető kisváros.

De vajon meddig?

Hisz’ kisvárosunk elkövette azt a skandalumot, hogy nem az „örökkévaló” Fideszes polgármestert választotta polgármesternek, sőt: egyéni körzetben egy Fideszes jelölt sem kapott közbizalmat. Ez nem volt semmi! Szerintem ez azt mutatta, hogy a Fideszes vezetés baromira elrontott valamit, amiből elege lett a választóknak, qurv@ra elege. És elzavarta az egész bagázst, de hát nem mindenki akart elmenni: mi történt, történik? Mínuszos kasszát hagyott hátra a megyei pénzügyi bizottság élére repített volt Fideszes polgármester; a kormány elvette a gépjárműadó egy részét (nagyobbat, mint gondolnánk); most meg elveszi az iparűzési adó felét, hogy majd úgy és annak adja vissza, akinek jónak látja.

Na ebből (is) van elegem!

De mit lehet(ne) tenni?

Úgy gondolom, többféle választás is lehetséges

  1. a szokásos, teszem is meg nem is: közleményes, siránkozó, sopánkodó; ahogyan eddig is mentek a tiltakozások; továbbra is duzzogás meg irgum-burgum; egy kis sipákolás az ATV-ben, a Klubrádióban; egy-két cikk a Népszavában, a HVG-ben, a telexen; napirend előtt fölszólalások a parlamentben; valami jelkép-kitűző a gomblyukba meg ilyesmik;
  2. a látszatos: világítást lekapcsoló, tiltakozó aláírásokat gyűjtő; akár még az Alkotmánybíróság is beadványt lesz kénytelen elbírálni; legvégső esetben föl, egészen Strasbourgba;
  3. és a valóban beleálló.

Szerintem most érkeztünk el a lényeghez, oda, ahová eljutottak a fiatalok is az internetadó elleni tiltakozásukban; ahova majdnem (drukkolok és amennyire tudok részt is veszek akciójukban) elértek az SZFE diákjai, ahova reményeim szerint elérnek majd!

Szóval: hadd szóljon!

Persze kimondani, leírni egyszerű, de eredményesen, hatásosan megcsinálni nem egyszerű, mert

  • a reakció nem lehet ugyanolyan, mint az „akció”: az önkormányzat nem élhet „vissza” (ahogyan azt a kormány napról-napra teszi) hatalmával, lehetőségeivel, tehát nem sújthatja büntetéssel a neki nem tetszőket, nem háríthatja (csak) rájuk a következményeket;
  • aztán nem kompenzálhatja azzal sem a gondokat, hogy a terheket a lakosságra hárítja, hisz’ a források hiánya miatt a szolgáltatásokban az a lakosságnál fog lecsapódni;
  • nem adósodhat el, nem adhatja el a közvagyont, csak azért, hogy pénzhez jusson, mert az nem vezet sehová, sőt ellehetetleníti a jövőt!

Úgy tűnik: olyan jogkövető és erkölcsös (a köz számára elfogadhatóan előnyös) cselekvés lehetősége, ami megállásra készteti majd a kormányt, annak belátására, hogy döntése a lakosság, a közösség elleni tett, nem lehetséges, ahogyan az sem, hogy az önkormányzatok ellássák a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (1) bekezdésben foglaltak szerinti kötelező és általuk önkéntesen vállalt feladataikat, érvényesítsék hatáskörüket.

Tehát…

  1. 12. 28.hétfő

(Kép: Népszava apápai)

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

1 thought on “AZ IPARŰZÉSI ADÓ MEGFELEZÉSE UTÁN…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük