„… CSAK AZT VAGYUNK KÉPESEK LÁTNI, AMIRŐL TUDJUK, HOGY HOGYAN NÉZZÜK”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

„Láss, láss, ne csak nézz, ne csak nézz!” – szól az 1967-ben készült, Ezek a fiatalok című filmben a legendás Illés dal, Bródy János szövege.

De ezt még mindig nem értjük.

Pedig azóta már eltelt (micsoda) ötvennégy év!

De mi, továbbra is csak nézünk, nem látunk.

Megyek az utcán; olvasom a megunhatatlan könyveimet; belelapozok az újságokba; rákeresek az internetes hírekre; megnézek egy filmet a tévében, beszélgetek a barátaimmal – és látom, hallom, amit látni, hallani akarok; valamit, amit ott és akkor csak én tudok észlelni. Tudnék mást is észlelni, látni? Más is tudná – akkor és ott, abban a pillanatban – azt észlelni, látni, amit én? Hogyan is írja Gábor György: „A látás igazi eszköze az értelem, a szem csak médium, afféle közvetítő elem”; tehát azt veszek észre, azt látok meg, amit már előbb megértettem.

Veled is így van, s vele is.

Így tehát mindenki mást vesz észre, lát meg az adott pillanat varázsából. És aszerint gondolkodik el a látottakon, aztán cselekszik, ha cselekszik.

És ez – szerintem – így is lenne rendjén.

Mégsem így van.

Mert a hatalom nem így akarja, nem engedi, megmondja: mit gondolj, mit nézz, aztán mit láss! Ha nem azt „látod”, bűnös vagy, magyar-ellenes, idegenszívű, sorosista-ügynök, brüsszeli fölbújtó. „Magyarországon senkinek nem kell feladnia az álmait” – hazudja a képedbe a „házmester”; „Nyugaton a metoo-mozgalom nagyüzemi módon „kasztrálja” a férfiakat” – vágja a „pofádba” Schmidt Mária a hatalom megmondó embere; „munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat” alkalmaz az UEFA, mert kiderülnek a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai; „az ellenzék nyílt zendülést hirdetett az alkotmányos renddel szemben”, mert kritizálja a NER-t (megint egy idézet a „házmestertől” és a sort hosszan lehetne még folytatni.

Akkor is, értsd meg: „A világ egy forgalmas utca, és valahová el szeretnél jutni, de a/ reklámok fényében az igazság arcát csak néha látni./ Értsd végre meg:/ Láss, láss, ne csak nézz, ne csak nézz!”.

  1. 07. 11. vasárnap

(A cím, Ulric Neisser: Megismerés és valóság, Gondolat, 1984., fordította: László János, idézi: Gábor György)

(Kép: Telex)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük