„Új időknek új dalaival …”

1 Flares Filament.io 1 Flares ×

imagesNem!
Görögország tegnap elutasította az újabb megszorításokra (nyugdíjcsökkentésekre, ÁFA- emelésekre, elbocsátásokra, a munkanélküliség növekedésére) vonatkozó javaslatot. Abba a forgatókönyvbe, ami arról szólt, hogy az adósnak kötelező – még „véres”, öngyilkos-megszorító intézkedések árán is – költségvetését rendbe tenni, beleírtak az érintettek. Nem azt mondták, nem fizetünk, coki; hanem azt üzenték: elég a mérhetetlen, gátlástalan, a már a megélhetést veszélyeztető profitmaximalizálás-hajhászásból! Az elmúlt évek bebizonyították, hogy ez az út katasztrófákhoz vezet.

Új helyzet van!
Újra kell gondolnia mindenkinek – a trojkának, a hitelezőknek ugyanúgy, ahogyan az adósoknak és a majdani hitelfelvevőknek is – a hogyan-tovább kérdését. Mostantól nem megy majd minden tovább, ugyanúgy, ahogyan eddig ment. Nincsenek illúzióim: továbbra is az erősebb kutya fog ba@ni, övé lesz mindig a legjobb falat, ő ihatja majd a legtöbbet, de most már a falkára, a többi éhes kutyára is figyelnie kell. Nagy kérdés: hogyan reagál majd az eseményekre az Unió eshtablishmentje, mit tekint majd fő céljának: az elrettentést-e vagy a megegyezési készséget; példát akar-e majd statuálni vagy inkább mérsékelni a károkat.

Mindenkinek állást kell foglalnia!
És a megoldások keresésében nagy a felelőssége a mainstreamnek, a véleményformáló elitnek, a hangadó értelmiségnek. Most még inkább szükség lesz bátorságra, az önálló gondolkodás merészségére, a nyílt állásfoglalásra. A jelenünk és gyerekeink, unokáink jövője a tét! A sztereotípiák, a leegyszerűsítő klisék, a rutin-válaszok nem segítenek, sőt félrevisznek.

Most még inkább szükség van az Új időknek az Új dalaira!

2015. július 6.

1 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük