Olvasmányok hétfő reggel, éhgyomorra…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

I.
Még el sem olvashatták meg sem érthették az olvasók az olvasmányt. Még meg sem hallgathatták a hallgatók az elhangzott javaslatot. Még azt sem ellenőrizték, hogy 2*2 tényleg 4-e a szövegben, az elhangzottakban. Még el sem töprenghettek az ötlet értelmén, lényegén. Még el sem kezdődhetett, el sem kezdődött igazándiból a vita, a verseny.
De már kihirdették az eredményt, kiosztották az érmeket! Már meg is van a győztes, és természetesen megerősítettek a vesztesek, a mindörökké leszakadásra ítéltettek. Ez van ma. Ez a trendi ma Magyarországon! Mert a mainstream ezt akarja!
Most éppen Tanács István ’osztja az észt’ ezerrel a feltétel nélküli alapjövedelemről, hasonlítja az „ingyensör”-höz és az „örök élet”-hez. Neki az alapjövedelemről a „Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási ígéretei” jutnak az eszébe, valamint az unalomig szajkózott maszlagok: „Minden munkaképes embernek legyen munkája, és azt fizessék is meg!”, szemében „baloldali az, aki a tőke- és munkajövedelmek egyensúlyát úgy akarja megteremteni, hogy senkinek ne kelljen nyomorogni”, minden más utópia, átverés, a buta nép hülyítése. Mert nem kell elolvasni a LÉT munkacsoport kutatók, társadalomtudósok, pénzügyi szakértők által készített korábbi tanulmányát, nem kell megnézni a PM videóit, tanulmányait, és azokat szembesíteni a fejében lévő gondolatokkal, mert még megzavarják a süketelést, még a végén azt kellene mondani, hogy a 23. oldalon nem jól számolt a szakértő: nem annyi, az annyi. De ezt Ő sem mondja! Ahogyan a többi ’kritikus’ sem, a szembesítés elmarad! Mert olvasás nélkül, érdemi vita nélkül ’könnyebb’ kinyilatkoztatni és rögtön eredményt hirdetni, minősíteni. Mert drága ’Bolgár úr’, akarom mondani ’Csillag, Mihályi, Bokros úr’, bocsi: ’Tanács úr, a Népszabadságtól’, nem az a hülyítés, népbutítás, hamis illúziókeltés, akarom mondani utópia, hogy „mindenkinek legyen munkája”, azt fizessék is meg, legyen egyensúly, fenntartható növekedés, meg mit tudom én, még mi a csoda, aztán majd, egyszer, a jövőben lecsurog, jut majd az alul lévőknek is?!
Talán el kellene kezdenünk a vitát, az eszmecserét, a gondolkodást: még nincs itt az eredményhirdetés ideje…

2016. 05. 30.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük