Megy az OLIMPIA! Közvetítenek…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Megy az OLIMPIA!
Emlékszem 1960-ra, Rómára, Vitray közvetít, Parti János 1000 méteren kenuban, nála először nem lett aranyérmes, mert a helyszíntől negyven kilométerről közvetített és az angolnyelvű guide-riporter nem Partit látta győztesnek, mentségére 7 centi volt a különbség. Mi ezt otthon néztük, hallgattuk: akkoriban a szobában nyolcan-tízen tolongtunk, családtagok, szomszédok a kisképernyős, alig látható TV készülék előtt. Ahogy Hofi később mondta: „a János beevezett a szomszéd bal fülén, aztán győztesen jött ki a jobbon, ennyit láttam az az egészből”. Aztán Szepesi 64’-ben, Tókióban: „lőjjjj Dömötör, lőjjj… nem lő… nem lő…. lőjjjjj góóóóóól”. Aztán 72’, München, Balczó, Onyiscsenko, a terrorakció, a felejthetetlen közvetítések: Vitray, Gyulai, az ’öreg’ Knézy. Mindent megnéztünk, meghallgattunk!
Akkoriban Vitray, Szepesi hangja a siker hangjai voltak, úgy hozzátartoztak az eredményekhez, hogy mindenki azt hitte: ők is tevőleges szereplői a tusnak, a célszalag átszakításának, a háló megrezdülésének.
És ma?! Ma is megy az OLIMPIA!
Az ifjú(?) Knézy nem lehet ennyire hülye, csak, ha mondják neki: akkor meg megérdemli. Vitray a 400 vegyes előtt mindig tudta, mert megkérdezte, hogy mi fog történni: ki lesz és mennyivel elől a pillangó után, aztán mellen mi fog történni. Mindig tudtuk, ahogy hallgattuk, hogy van-e és mennyi esély nyerni: ha az utolsó hossz előtt csak egy testhossz a hátrány, megnyeri – mondta akkoriban Szécsy, és úgy is lett. Most meg, az ifjú titán: mondogatja az ötvenes részidőket, meg a ritmusról, a frekvencia(?) fontosságáról hadovál, meg hogy mi van a fejben, meg nem bírja vagy mégis, meg hogy most négy magyar úszik, a negyedik szlovák: aztán, csak lesz valahogy. Meg politizál, meg kiszól, vagyis kiszolgál. A régiek: közvetítettek, pedig az az átkosban volt, a Szovjetunió árnyékában történt, a pártközpont figyelő szemei és fülei előtt, nem az orbáni demokráciában…
Aztán meg ott van az a másik, aki ott téblábol a pást mellett, a soha nevet nem szerző riporter, talán csak valakinek a valakije, most éppen interjút készít:
• nyertél?
• nyertem
• vártad?
• vártam
• tudtad?
• tudtam
• örülsz?
• örülök
• az ország figyelt, érezted?
• éreztem
• akkor elengedünk, öltözz át az eredményhirdetéshez…
Megy az OLIMPIA!
Zajlik a közvetítés, a műsor. 10 perc vízilabda, aztán 1 percben a hírek; megint 10 perc kerékpár, aztán 1 perc TUDTA; aztán 10 perc szakértői háttérbeszélgetés, majd 1 percben a terrorelhárításokat-elhárító- szakértő-kommunikátor elemzése a tájfunok és a terror összefüggéseiről; aztán megint minden kezdődik elölről!
Megy az OLIMPIA!
2016. 08. 07.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük