Tízezer…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×


RÖVIDHÍR – Orbán: 1,6 százalékos emelés,
10 ezer forintos Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak
– Budapest, 2016. november 29., kedd (MTI)

Tegnap este hír érkezett! A drága mama azonnal átrohant hozzánk: kapunk tízezer forintot, ez annyira jó, hogy el se tudom mondani – lihegte egyvégtében, meg lesz emelés is, mert úgy szeret minket a Viktor! Képzeld – folytatta, hogy közben alig vett levegőt is, azt is mondta, a drága miniszterelnök úr, hogy ez egy tisztelet-kifejezés irántunk; látod, változik ez az aranyos ember, már másképpen gondolja, nem úgy, mint ahogy azt az alapos törvénybe írta, hogy csak az unokák meg a gyerekek föladata az öregek ellátása! Meg azt is mondta, hogy új időszámítási mód lesz a nyugdíjra, és ezt Ő mennyire támogatja, hogy megvitassuk!
És így lelkendezett, míg el nem fáradt.
Csendesen és zavarodottan ültem tovább a fotelomban, kezemben, pontosabban az ölembe leeresztve tartottam Kepes András: Világkép című könyvét, mert éppen elmerengtem azon, amit írt, hogy az Andokban, 4200 méter magasságban, az inkák utódait kutatva fölért egy kis indián faluba, ahol fölkérték, a messziről érkezett magyart, őt: legyen egy hároméves kislány, Eliana keresztelője, mert ilyen még nem volt, a kislány néhány óra alatt annyira megszerette. Pedig cukrot se, csokit se vitt neki. Mégis!
Itthon meg, lássatok csodát, egy pillanat alatt minden elfelejtve: 3000 milliárd forint magánnyugdíj-vagyon ellopása, a társadalombiztosítás szétverése, a halott a mosdóban, az unoka kirúgása a munkahelyéről, mert nem lett Fidesz-rajongó.
Volt szerencsém, egykoron nekem is részt venni az Idősügyi Tanács ülésén. Akkor még volt 13. havi nyugdíj is, a nyugdíjak a bérekkel és az árakkal arányosan növekedtek, 5 év alatt 20%-kal(!); akkor is törvény írta elő a nyugdíjemelés mértékét: eszünkbe sem jutott volna nem azt az emelési értéket beírni a költségvetésbe, de az se, hogy miniszterelnöki kegyként adjuk elő! És mégis: kicsit szégyenkezve, mint a csínyt elkövető gyerek mentünk be az akkori miniszterelnökkel az ülésre. Persze akkor még, az Idősügyi Tanácsban jelen voltak a nyugdíjasok képviselői mind a Fidesztől, mind a szociktól. Ma meg…
Azt mondja a miniszterelnök, és ezt a mama szájából is hallom: ez a tisztelet kifejezése! Röpködnek a nyugdíjak reálérték-megtartása miatti hivalkodó szavak, mintha azokkal feledtetni lehetne: nagy baj van! Már nem-sokáig finanszírozható a nyugdíjrendszer: gyerekeinknek, unokáinknak veszélyben a van a leendő nyugdíja! Persze ez a Gyurcsány, meg a Bajnai bűne!
De a mama, a drága mama most örül! Újra örül! És: persze, hogy örül! Hiszen most úgy érzi: megint kapott egy kis időt, levegőt, a téli fűtése a szomszédnak egy időre megoldódik, hiszen kölcsönadhat neki tüzelőre, villanyszámlára…
2016. 11. 30.
ui: Most olvasom: „A kormányközeli nagyvállalkozó, Garancsi István érdekeltségében álló Market Zrt. nyerte el az új diósgyőri stadion kivitelezési munkálatait – derült ki a közbeszerzési értesítőből. A sportlétesítmény építése, valamint a Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) fejlesztése közel bruttó 12,5 milliárd forintba kerül majd az adófizetőknek.”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük