„TÉGY NEKEM EGY SZÍVESSÉGET: MENJ MÁSHOVÁ HORGÁSZNI…”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

„TÉGY NEKEM EGY SZÍVESSÉGET: MENJ MÁSHOVÁ HORGÁSZNI…”

(Hivatali titkok)

Nem a filmről akarok írni, nem arról, hogy az iraki háború milyen hazugságra épült; hogy a hatalom hogyan manipulálta és manipulálja a munkatársait, a sajtót, az embereket; hogy egy ember, a filmben Katherina Gun, az erkölcsös „kisember” hogyan vállalja akár a börtönt is, mert nem ért egyet a hírszerzési adatokból levont következtetéssel; hogy végül a hatalom meghátrál és nem vállalja föl a pert, mert hátha lebukna; hogy azóta sem történt felelősségre vonás a háborút hamis információt kirobbantok ellen (akik többszázezer ember haláláért voltak felelősök), hanem a film zárójelenetéről.

Arról, amikor a Gunt védőügyvéd odafordul (barátjához), horgásztársához, a helyettes államügyészhez (aki minden zokszó nélkül parancsra teljesítette a tetemre hívást, a meghurcoltatást, és cinikusan a hazugságot): „Tégy nekem egy szívességet: menj máshová horgászni…”.

Magyarországon nincs háború, legalább is nem lőfegyverek dörögnek.

És mégis: a 2003-ban játszódó történet naponta megtörténik, lezajlik nálunk is. Gondoljuk végig: koronavírus, Soros és a zsidók, az orvosok, pedagógusok, közszolgák regulázása, a közpénzek ellenőrizhetetlen útja, a labdarúgás burjánzása, az SZFE, bármihez „nyúlunk”, mindenhol „parancsra teljesítőkre” bukkanunk (miközben írom ezt a szösszenetet, hallom az ATV Egyenes Beszéd műsorát, ahol Rónai Egon éppen azt mondja: Demeter Szilárd jött volna, de az EMMI nem engedte megszólalni, ezért „parancsra” otthon maradt), mindenütt „parancsok” hangzanak el és attól kezdve az adatok, az információk és a döntések értelmezhetetlenek, a következményei viszont borzalmasak.

És hiába élnek köztünk is erkölcsös „kisemberek”, akik a nyilvánosság előtt is vállalják az igazság kimondását (a PIM dolgozói közül nagyon sokan nyilatkoztak igazgatójuk minősíthetetlen írása ellen), a helyzet egyre romlik.

Mit tehetünk ez ellen mi, a „kisemberek”?

Kezdjük kicsivel, ami „könnyen”(?) megvalósítható, a film végével: ne menjünk horgászni olyanokkal, akik „parancsra” hajlandók…

  1. 11. 30.hétfő

(Kép a filmből)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

3 thoughts on “„TÉGY NEKEM EGY SZÍVESSÉGET: MENJ MÁSHOVÁ HORGÁSZNI…”

  1. aksiyon

    We love thristies diapers! They have the cutest prints and best fit for my chunky baby girl. They have helped us make our nights more restful and would love to be able to save the world from disposable trash by adding more for our fluff baby!! Corilla Falkner Emmit

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük