Zsidókérdés Magyarországon, 2014.

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

lázár jánosÚgy kezdődött, hogy a zsidó ügyek kiemelt témává váltak: a 2014. év a holokauszt évévé lett nyilvánítva, a kormány kiemelt „projekt”-té minősített több beruházást, eseményt; emberileg, erkölcsileg, szakmailag vitatható emlékművet akar(t) felépíteni, „Sorsok háza” néven ismeretlen tematikájú kiállítást szervez(ett), szakmailag felkészületlen vagy elfogult „szakembert” nevezett ki egy kutató intézet élére.
Úgy folytatódott, hogy a zsidó szervezetek – tagjaik kérésére és nyomására – egyeztetést kértek a kormánytól a vitatott kérdések megbeszélésére, amire a kormány érdemi választ nem adott. Erre a Mazsihisz a megbeszélések eredményétől tette függővé a megemlékezéseken való részvételét, amit a kormány ultimátumnak értékelt, a miniszterelnök kikérte magának, hogy mások megmondják neki, hogyan emlékezzen. Ezután Orbán Viktor egy levelet írt a Mazsihisz-nek, amiben május 31-re halasztotta az emlékmű felállításának az időpontját, miközben – ma már tudjuk, hogy látszatbeszélgetésre – hívta a zsidó szervezeteket.
Mára kampánytémává váltak a zsidókérdések. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ma „Ultimátumnak nevezte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége holokauszt-emlékévvel összefüggő álláspontját”, ami azonban „nem lesz képes megbontani a magyarok és zsidók együttélését”. Lázár ma már úgy gondolja, hogy „kudarccal fenyeget az 1944-es holokauszt-emlékév megünneplése a Mazsihisz ultimátuma miatt, amely jelentős mértékben megosztja a magyar társadalmat”. Mindezek aggodalmakat keltenek, és „nem befolyásolja jó irányban a zsidók és a magyarok együttélését, ami több száz éven át sikeres volt a Kárpát-medencében”.
A Fidesz nyelvén mit jelent mindez: a zsidó szervezetek ne szóljanak bele a holokauszt magyar értékelésébe, mert az nem az ő ügyük; a zsidó szervezetek miatt nem lehet tisztességesen megemlékezni; a zsidó szervezetek véleménye miatt nem tudnak kiegyezni a magyarok és a zsidók (sic!); a több száz éves sikeres együttélést veszélyeztetik már a zsidó szervezetek. A bajok eredete tehát a zsidó kisebbségből ered. Mindez nagyon fenyegetően hangzik…
Hogyan fog végződni?….
2014. február 25.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük