„A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond…” 41.

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

tomeg_szembolMa a kis Erdős Virág azt kérdezte az órán, hogy miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel és az ártatlan gyerekekkel, mert ez olyan érthetetlen és ma, 2014-ben is ennek miért kell bekövetkeznie, mikor annyi sok kaja meg mobil meg McChicken van, meg tele vannak a Plázák mindennel. Meg egyáltalán: mi az a rossz?
És akkor csönd lett az osztályban, mert éreztük, hogy a Virágnak megint igaza van, mint az anyukájának is, aki azt kérdezte, hogy „Na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen…”. És még a Robi is csöndbe burkolózott, mert nem talált semmit a Wikipédiában a rosszra megmagyarázásra, és még máshol se nem, ezért még neki is el kellett gondolkodnia magában hallgatva mások csendjét is. És akkor a kis TGM, az „öreg” TGM fia azt mondta, hogy a rossz az a nem jó, de ez mindenkinek más, és ezért van, hogy valami valakinek jó, de másnak nagyon rossz. És ez így egyáltalán nem jó. És ezt meg kellene változtatni.
És akkor a Jani, a Lázár azt mondta, hogy őt nem érdekli, hogy másnak mi a rossz, ha neki az jó, akkor rendben van, mert az a biztos, mert mindenkinek annyira jó, amennyije van, ezt már az apukája is megmondta volt szállóigeileg. Az Iványi Gabi viszont azt mondta, hogy neki akkor van a jó, amikor másnak is van jó. Erre a viktoristák kiröhögték, hogy az apádnak még egy rendes egyháza sincsen bejegyezve parlamentileg jóváhagyva, pont te ezt honnan tudnád. És akkor azt mondta a Hiller Pisti, hogy ő nagyon szereti ezt az osztályt, ahová most jár, mert itt tanultunk a Nemecsek Ernőről, meg a gittegyletről is és a vörös ingesekről, és ha erről beszélünk, akkor mindenkinek ugyanaz jut az eszébe, és ez nem rossz, hanem jó. Erre azt kérdezte a Robi, hogy miért van az, hogyha tanulunk vagy mondunk valamit, akkor nem mindenki gondol ugyanúgy ugyanarra. Mert például a cigányokról neki az jut az eszébe, hogy milyen nehéz nekik, mert enni se nem esznek rendesen meg szappanuk sincsen, míg a Bogár Lacinak meg az, hogy oda valók, az árok partjára és maradjanak is ott. Erre a Vona meg a Pörzse elkezdtek kiabálni, hogy azért, mert a cigányok bűnöző fajta és nem is érdemlik meg, hogy a büdösek éljenek. Erre a Donáth Laci halkan csak annyit mondott, hogy gyerekek vigyázzunk, mert minden a szavakkal kezdődik, és ne ismételjük meg azt, amibe már más is megbukott a vizsgán és erre ma különösen fontos emlékeznünk. Erre hangosan és nagyon komolyan az Orbán Vitya azt mondta, hogy neki senki se mondja meg, hogy ő hogyan emlékezzen, mert ő úgy fog, ahogyan ő akar, még akkor is, ha Heislernek, meg a Zoltainak, meg a Karsainak meg a sok hozzá hasonlítónak ez nem is tetszik. És akkor a TGM fia megint megszólalt, amíg mindenki beszélhet, amíg mindenki elmondhatja a véleményét, amíg nem éri hátrány emiatt senki fiát sem, addig jó ebbe az osztályba járni. Amikor viszont már hazudni kell, amikor nem lehet megkérdezni a nagypapát, hogy nagypapa, te mit csináltál 44’-ben, amikor az osztály megint szétválik a hittan-tanulás szerint, amikor megint összeírják, hogy ki, milyen vallású, amikor szobrokat állítanak… és itt elcsuklott a hangja, akkor már nagyon nagy a baj. Ekkor a Hegedűs Lóri bekiabált, hogy igen, azért van baj, mert az apu „temploma körül ólálkodó, megnőtt éhű fattyúk, sárga csillagos hada” nem engedte a méltó ünneplését Horthy Miklós apánknak.
És ekkor a Robi fölállt, körülnézett, biccentett és kiment az osztályból.

És ekkor megértettem: mi az a rossz…
tanuló

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

2 thoughts on “„A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond…” 41.

  1. Névtelen

    Rossz, ha elfelejtjük vagy meg se tanuljuk- mi a szeretet és mi a tolerancia. Rossz, ha emiatt meghazottoljuk az Igazságot. A rossz a mi döntéseinkből származik.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük