A FAJVÉDŐ

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Hozzáfogtam, hogy megírom: mit gondolok a tusnádfürdői orbáni beszédről. Már le is vettem a polcról Gyurgyák János könyvét, A MAGYAR FAJVÉDŐK-et, megtaláltam az interneten a tanulmányát is: „A magyar fajvédelem, mint politikai mozgalom alapvetően az első világháborút követő nagy nemzeti összeomlás következményeként jött létre … mint politikai ideológia egyes eszméi, ideái és gondolatai … a dualizmus korszakában keletkezett … Horthy tisztelői és támogatói voltak, akik a nemzeti egységet leginkább benne látták megtestesülni … legerősebb életérzéseik tehát nem a békebeli Monarchiához, hanem az első világháborúhoz, az átélt borzalmakhoz, az erdélyi román betöréshez, de mindenekelőtt a történeti Magyarország tragikus bukásához, végül pedig az októberi forradalom és a kommün – mély ellenszenvvel tekintett – valóságához fűződtek, s ez utóbbiakban különösen a magyarországi zsidóság és Károlyi Mihály szerepét ítélték meg és el a leghatározottabban … „Ebben az országban rendnek kell lenni …” A korabeli fajvédők „egy új Magyarországról álmodoztak, a politikai, társadalmi és a szellemi életben pedig őrségváltásban gondolkodtak és reménykedtek … hittek abban, hogy Magyarország egyfajta lelki megújhodás, nemzeti és faji reneszánsz előtt áll, továbbá a magyar lelkek forradalmát hirdették, s egy ’új magyar ember’ megszületésében bizakodtak. Számukra a fajvédelem nemcsak minden ’idegen étvágy hódításának’ letörését jelentette (azt is!), de jelentett egyfajta küzdelmet a szociális kizsákmányolás és kulturális elnyomás ellen is … Ez az ideológia – tehát a vélt vagy valós külső és belső ellenségekkel szembeni rendíthetetlen fajvédelem, a megcsontosodott magyar társadalommal szembeni gyanakvás, a közép- és az alsóbb néposztályok érdekeinek képviselete és a valóban létező szociális érzékenység másfelől – a nagy összeomlás után meghatározó szerepet játszott a magyar politikai eszmetörténetben.”

Kísérteties hasonlóság.

Viszont a szociális érzékenység sehol. Az nem érdekes a „maiaknak”.

És akkor földobja az internet: „egy megyéspüspök, aki 30 milliárdos állami támogatásból (tehát az én pénzemből és a te pénzedből) felépíttette a lakitelki Hungarikum Ligetet”; az MNB bevezette üdülőjébe a Balaton vizét; fatüzelésre térhetnek át az iskolák; megyei kórházakban osztályok szűnnek meg orvos és nővérhiány miatt; az MVM duplájára emelte a feltöltős áram díját; ötezer hallgatóval kevesebbet vettek föl idén az egyetemekre; bődületesen megemelkedett az érdeklődés a fatüzelésű kályhák iránt; föl kell készülni az üzemanyag hiányára, egyes kutakon már most sem lehet az olcsóbb fajtából kapni; a magyar miniszterelnök közben Amerikában osztja az észt, hogyan csinálja.

Kísérteties.

A szakértő elmagyarázza a tévében: ez még csak a kezdet, valahol nagyon elba@tuk, pontosabban a magyar kormány. Politikailag érthető, hogy most, nyáron, a legnagyobb melegben csinálja meg a kiigazítást. A zembereknek ehhez semmi köze, velük nem kell megbeszélni, miért hazudtak reggel-délben-este. Majd elcsitulnak. ügyes nép a magyar, kitalál majd valamit.

Közben „építik tovább” az „új magyar középosztályt”, értsd: lopnak tovább és osztogatják a csókosoknak.

Közben „FAJMAGYAROK” és „magyar fajvédők” lesznek. Kulturálisan.

Süt a nap. Aszály van az Alföldón. Háború a szomszédban. Talán csurran-cseppen onnan valami. Gáz egyelőre még jön, qu@a drágán.

Mi lesz ebből, mi lesz ebből…

  1. 08. 04. csütörtök százhatvanegyedik nap
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük