„A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond…” 58.

5 Flares Filament.io 5 Flares ×

kronika2Végre megszületett! Itt van. Igaz: még csak az első lap, de már ebből is látszik a lényeg. Sőt, sugárzik: az öröm, a bizakodás, a remény, a csodálatos jövő ígérete. Már csak ez hiányzott. Most már láthatja a világ: ha valamit takar, akarom mondani: akar, azt eléri a magyar.
A „TISZTELET” mellé most már KRÓNIKA is jár. Minden magyarnak.
Hiszen hirdetni kell az örömöt, hírt kell adni a jóról, utóvégre nem köszön be minden magyarhoz!
Mert munka, kaja, iskola, lakás, olvasnivaló még nem jár a KRÓNIKA mellé. Viszont a feltétlen öröm hirdetése már igen. Valahol mégis csak el kell kezdeni a jövőt építeni.
De sajnos az a fránya öröm még nem talál rá sok magyarra. Viszont néhányukat nap, mint nap eltrafálja: a stadion-építésekkel orbánviktort, a vadászatokkal lázárjánost, a pályázatokkal simicskalajost és mészároslőrinczet, föld mutyival „orbán”tiborczistvánt. Nem is ugranak el előle!
Pedig a krónika hiteles, már a középkor óta bevált műfaj: „az események egyszerű feljegyzése időrendi sorrendben. Beszámoló, híradó (napi, heti, havi, évi)…” Ha van öröm, arról, ha küzdelem van, arról, ha fájdalom, szenvedés, halál, akkor meg arról. Persze „Dávid király krónikája” más történet: az igazság és a hamisság történetének a krónikája! Annak története, hogy nincsen középút, nincs mód megalkuvásra, felemás tisztességre, választani kell: tisztesség és hamisság között!
A szerkesztők: bencsik-kerényi-bencsik tollnokok választottak. A Patyomkin- Várbazár regéje a hazugság jelképe lett: még ha a kiválasztott kevesek öröme hallik is a háttérből. Ezt a zajt nem lehet a többség ujjongásának hallatni! Az új urak gondtalansága nem takarja el a nincstelen többség elviselhetetlen gondjait. Egy pintérattilát nem lehet Sebes Gusztávnak hazudni, még ha orbánviktor is a fölszentelő. Így hát bencsik-kerényi-bencsik „urak”, nevetek és krónikátok híres krónika lészen majd, odakerül, ahova való: az elrettentő példák közé, messze Arany Jánostól:
„Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd.”
2014. június 6.

5 Flares Twitter 1 Facebook 2 Google+ 2 Email -- Filament.io 5 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük