HELYZETKÉP??!

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Megjelent a Professzionális futballkörkép első száma” – írja az MLSZ internetes oldala és folytatódik: „A 2010-óta dr. Csányi Sándor elnöklésével működő Magyar Labdarúgó Szövetség komoly energiát és erőforrásokat fordít a honi klubfutball nemzetközi versenyképességének növelésére. A szövetség időről-időre a gazdasági és sportszakmai adatok összegyűjtésével, elemzésével és értékelésével összegezi az iparág hazai helyzetét és a nemzetközi mezőnyben is elhelyezi, mindezt megbízható, konkrét adatok alapján.”.

„Végre” – gondolom, „akkor szembenéznek a valósággal”.

Olvasom a „jellemző megállapításokat” és megdöbbenek (ez persze nem igaz, sejtettem eddig is, hogy így van, viszont így leírva-látva tényleg megdöbbentő), rögtön az első megállapítás: „2021-es üzleti évben, az OTP Bank Ligában szereplő klubok átlagos működési bevétele 10 429 ezer EUR volt, amely alapján a jelentésben vizsgált nemzetközi mintán belül a középmezőnyben helyezkedtek el”. Biztos így van. És ebből itthon mennyi volt a KÖZPÉNZ??? A négyötöde? Vagy „csak” a fele? És odaát?

De itt a második megállapítás: „2021-ben Magyarországon az egy klubra jutó adózott eredmény értéke 880 ezer EUR volt, amely nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek mondható, míg a magyar klubok saját tőke állománya majdnem 3,5-szörösére emelkedett 2017 és 2021 között, amely érdemi pénzügyi stabilizációt mutat”. Persze, a KÖZPÉNZ-ből „fussa”! Hisz az árbevétel is közpénzből lett!

Aztán itt is van a harmadik: „az NB I-es klubok összbevételének 37%-át adták szponzorációs és reklámbevételek. Kereskedelmi bevételek tekintetében a hazai kluboknál a vizsgált országok közül kizárólag a dán és a svájci klubok átlagos bevétele volt magasabb.”. És ebből mennyi volt az állami cégeké, a Szerencsejáték Rt-é, az elnök által irányított és tulajdonolt OTP-é?!

Aztán itt is van a működési ráfordítás és a személyi jellegű ráfordítások nagysága, a megállapítás: az bizony még régiós szinten is magas…

Bezzeg a jegyár-bevételek csak alig 1,4%-át teszik ki a bevételeken belül: ez bizony ÖNLELEPLEZÉS a javából!

Aztán jön az értékelés: a magyar labdarúgók arányáról, játékperceiről…

Ezt már nem vártam meg, jegyem van a Nemzeti Múzeumba: nagykorú vagyok ugyanis…

  1. 11. 08. szerda
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük