Perverz újraelosztás: rosszabbul élünk, mint öt éve

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

logo_small_400x400Perverz újraelosztás: rosszabbul élünk, mint öt éve
2014.10.15. 08:04 Pilótakex
A KSH csak novemberben hozza nyilvánosságra szegénységről szóló statisztikáit az akár a választásokat befolyásoló megrendítő következtetései anyagi helyzetének siralmas volta miatt. Nem ez az első alkalom, hogy a statisztikai hivatal sumákol a szegénységi mutatószámokkal: már harmadik éve nem hozza nyilvánosságra mennyien élnek a létminimum alatt.

Ha KSH-adataira nem is számíthatunk november előtt, de az Eurostat már közzé tette becslését: a visegrádi országokkal szemben tavaly tovább nőtt azok aránya, akik a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának vannak kitéve: a 2012-es 32,4 százalékról, a tavalyi évre 33,5 százalékra ugrott a mutatószám Magyarországon (közben a visegrádi négyekben csökkent). Vagyis Magyarországon minden harmadik ember szegénységben él.

A társadalom polarizációja pedig folytatódni fog a következő években. Ezen pedig nem is csodálkozhatunk, hiszen Orbán illiberális munkaállamában perverz újraelosztás folyik a tehetősebb rétegek felé: az állami újraelosztás után az emberek (alsó) 70 százalékának csökkent a jövedelme 2009-hez viszonyítva. Közben a legelesettebbeken segítő szociális transzfereken igyekeznek spórolni. A közoktatásban zajló centralizációs kísérlet és a felsőoktatás finanszírozásának drasztikus csökkentése pedig a mobilizációs csatornákat szűkíti le, vagyis aki szegény, várhatóan az is marad az orbáni Magyarországon.”

TÉNYTÁR

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük