NEM IS TUDOM…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

NEM IS TUDOM…

 

Vereség? Kudarc? Katasztrófa? Csak a szokásos? Megint fasiszták a magyar parlamentben? Orbán zseni? „Az a hülye vidék”? MZP? Elmész innen? Vissza se nézel? Folytatod?

 

Csak úgy tódulnak föl bennem, záporoznak rám a kérdések. Biztosan nálad is. Nem hagynak nyugodni. Téged se? Ugyan még kicsiket öklendezem, nyelem a gyomromban rúgkapáló(?) gombócot, de már nem nyúlok a Whiskyért. Többször átéltem ezt a helyzetet. Az utóbbi években csak ezt a helyzetet. Nem igaz: 2018 más volt. Hamis remény. De szép volt.

 

Túlélem ezt is.

 

És mégis!

 

Még nem mondom mamunak a hamut, még pelenkát sem hordok, oda jutok el, ahova akarok, segítség sem kell hozzá. Megértem, amit írnak, mondanak, talán még érvelni is tudok mellette-ellene, újraolvasom a Faustot, de kosarazni már nem fogok. „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék… Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni” – írta Hemingway és látom az öreg halászt, aki már nyolcvannégy napja nem fogott halat, aztán mégis, érzem a zsigereimben, hogy küzdök én is, már meg is van, most fárasztom három napig, már alig vonszolja magát, már ki is fogom, itt van a hajóm alatt, de jönnek a cápák… és Santiagó segít…

 

Én sem arra születtem, hogy legyőzzenek. Néha elbizonytalanodom, de most tudom: IGAZAM VAN! Csak ez nem elég, ennél több kell. Ebben a hazában sokkal több! Még az is lehet, hogy az sem lesz elég. Hányan próbálták meg, hányan és hányan fogtak össze és mégse sikerült. Elbuktak? Dehogy: még most is „áldó imádság mellett/ Mondják el szent” neveiket.

 

Szóval: nem erre születtem, hogy legyőzzenek…

 

  1. 04. 06. szerda negyvenkettedik nap
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük