2023. december 14. nap bejegyzései

„AZ ELŐRETOLT HELYŐRSÉG”

„Itt az ajtó mellett, van egy pad, ülj le, fiam,

és gyújts rá – mondta Finley a hülyének.

Alázatosan jelentem… Mire?

Egy cigarettára.

Jelentem: miféle cigarettára?

Mert a közlegénynél nincsen cigaretta.”

 

„Azt hiszem, eltévedtünk…

Eh bien!… Sergent!… – kiáltott

egy rekedt hang durván Latouret-re.

– Minek menjünk, mondják,

hogy rompez… Rompez!

A mindenségit neki!

legalább dögöljünk meg békességben,

hagyják lefeküdni az embert vagy leülni…

Majd rád sózok még egy golyószórót!

Ostoba bleu! Estére megérkezünk…

Jól tudja, hogy eltévedtünk!

Mondják meg becsületesen!

Maga se hiszi, amit mond.”

 

 

Emlékeztek?

Ti is olvastátok?

Ti is azt gondoltátok-hittétek, hogy milyen vicces fiú a Rejtő Jenő (Reich Jenő, P. Howard, Gibson Lavery)?

Mennyi marhaságot talál ki, ami nem is igaz?

Vagy talán mégis?!

 

Ma (is) biztosan igazak.

 

Olvasom: „Orbánnak hála Putyin orosz elnök is a csúcstalálkozó asztalánál ül” – fogalmazott Jens Geiert, a német szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetője a mai Csúcstalálkozóról, amiről OV is nyilatkozott: „A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást”.

Pedig előre tolva nagyon is kéne.

Aztán azt is olvasom, a karcagi Varga Mihály (ma és még egy darabig) pénzügyminiszter levelet írt az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosának: „Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiusított (hiúsított – javította RGy) meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1%-ot.”

Ő is „eltévedt”, mert el kellett tévednie az úton, ez lett neki kiadva, ez a szerepe, hát eljátszotta. Pedig talán „maga sem hiszi…”, ha mégis, annál rosszabb.

„Fideszes, ne lopjál” – mondta az egyik képviselő a másiknak, mire az erőszakkal el akarta venni a mobilját („Galamb nekirepült a falnak, de a következő pillanatban már úgy vágta szájon a vitorlamestert, hogy ez meglepetésében lenyelt egy negyed font bagót, ami a szájában volt, és percekig csuklott utána. A kormányos csak erre várt. Hatalmas karjával megragadta Galambot, hogy szokott fogása szerint egy csavarintással megforgassa, és belevágja a söntés legtávolabbi sarkába. A kormányos a világ jelentősebb kikötőiben ismert volt erről a mutatványáról. A roppant kar már éppen emelte ellenfelét, mikor valahonnan a megragadott ember irányából egy acélszerű tárgy esett az arcára, amitől minden elsötétedett előtte néhány pillanatra. Barátai később esküvel bizonyították, hogy a súlyos tárgy Galamb ökle volt.”).

Szóval: Rejtő (Reich, P. Howard, Gibson) mégis igazat írt.

  1. 12. 14. csütörtök