2023. február 15. nap bejegyzései

IDÉZETEK

(1.)

„az igazat mondd…”

 

Reményeim szerint ez egy sorozat lesz, Orbán Viktor mondatai. A wikiquote.org oldal gyűjtése alapján.

Száraz mondatok.

Az elmondásuk idején ütöttek.

Ma is.

Lehet: nem ugyanúgy…

 

„Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről. (1989. június 16-án a Hősök terén, Nagy Imre temetésén elmondott beszédéből, https://web.archive.org/web/20070212155821/http://www.fideszfrakcio.hu/nyomtathato.php?CikkID=22)

 

Emlékeztetőül: addigra már megtörtént a megegyezés a kivonulásról; a beszéd hét perces volt a megbeszélt öt perc helyett, azóta suttyomban elvitette a Vértanúk teréről Nagy Imre szobrát…

 

És? Azóta mi történt? Most hogyan vélekedik ’56-eszméiről, a „Nyugat” árulásáról, a „Nyugat” mostani szerepvállalásáról?

 

Vajon miért?!

 

(2.)

„Mit gondoljunk akkor, amikor az egyik miniszterjelölt meghallgatásakor kijelenti, hogy minden tekintetben helyre kell állítani a ’47-es tulajdoni állapotokat. Vagy arról, hogy akad olyan miniszterjelölt, aki szerint a Kádár-rezsim kormányainak minden intézkedése törvénytelen. (Parlamenti jegyzőkönyv, 1990. május 22., az Antall-kormány programjának vitája)” (Orbán Viktor)

 

Emlékeztetőöl: 2014. július 20-án a Szabadság téren fölállítják az azóta is vitatott emlékművet, a német megszállás áldozatainak az emlékére; a Horthy -kultuszt újraélesztik, jelképeit új tartalommal töltik meg.

 

És? Azóta mi történt? Magyarország alaptörvényében mi is áll: „Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét… Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.”

 

A kör bezárult…

(3.)

„…vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak be közvetlenül a politikai életbe, nem gyakorolnak közvetlen befolyást az államra? Ez a kérdés. (Parlamenti jegyzőkönyv, 1991. július 4.)

 

Tegnap találkozott Jim Blount atyával. A Karmelita kolostorban. Közhírré tétetett: azaz közhírré tette. Az oldalán. „Isten hozta James Blount atyát” – írta hozzá. Azt nem részletezte, hogy az atya ördögűző. Azt sem, kit akart, akar vele elűzni: Sorost, Gyurcsányt, Iványi Gábort, mindenkit, aki más?! Hosszú út vezetett a „Csuhások! Térdre, imához”-tól az ördögűzőig, de végre megérkezett.

És vajon merre van a tovább?

2023.02.15. szerda