2024. március 13. nap bejegyzései

„EGY SZOCIÁLISAN ÉRZÉKENY, HAZAFIAS, FILOSZEMITA EMBER” HAZUG GYERMEKE?!

De most nem róla akarok írni.

Az apjáról sem.

 

Hanem a rogáni (goebbelsi) propagandáról.

A hazugságokat féktelenül, gátlástalanul, alattomosan sulykoló, uszító módszerről.

 

Most (megint, ahogy mindig) HELYZET van!

Mert az új elnökről kiderült.

Hazudott!

És amikor menteni kell (ami még menthető), akkor ők mentenek: reggel, délben és este is.

Minden harsonájukon.

Most éppen az einstandolt index a fórum, ott „szól” a kérdés.

KI VOLT SULYOK LÁSZLÓ, A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉDESAPJA?

A kérdező Sereg András, aki a Wikipedia szerint 1982 és 1988 között az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán évfolyamtársa volt az „alapító atyáknak”: Fodor Gábornak, Molnár Péternek, Orbán Viktornak és Simicska Lajosnak (Zsolt, az ötösszámú tagkönyv tulajdonosa nem tanult az ELTE-n).

Szóval ő kérdezi, merthogy már „helyenként indulatos vita” van és „háttér” is: a kék „sarokban” történészek és egy kutató; a másikban a néma „fiú”, egy volt(?) politikus, néhány üvöltöző-gyűlölködő „megmondó” és a hatalom.

 

Hogyan is mondta Goebbels: „Az emberi agy működése sokkal inkább érzelmi, mint értelmi. A propagandának tehát az érzelmekre kell hatnia, nem pedig az értelemre„, nosza, lássuk: „Nagybátyja Sulyok Dezső, pápai ügyvédből lett államférfi, … korát két emberöltővel megelőzve állt ki a szabadságjogok, a demokratikus választójog és az igazságosabb teherviselés eszméi mellett”; az apa „mélyen hívő katolikus családban” nevelkedett; „jelesen érettségizett”; „többször pénzadományt ajánlott fel a legjobb tanulóknak”; „öregdiák oltárszolgálata” – csak néhány példa a cikkből.

Az igazság az, hogy a tömegeknek egyszerű, sztereotip és ismert üzenetekre van szükségük. Az embereknek nincs idejük és energiájuk arra, hogy bonyolult és ellentmondásos üzeneteket elemezzek vagy megértsenek” – megint vissza Goebbelshez, hogy fest ez Sereg Andrásnál: nem ő írta azt a cikket, mert három ügyvéd-társa is azt vallotta (meg a Schiffer is ezt gondolja); nem is volt a zsidó üldözöttek haszonélvezője, mert már korábban lett a Auschwitzba deportált ügyvédek praxisának az irodagondnoka…

„A propaganda célja nem az igazság keresése” – megint Goebbels; persze, Seregnek-Rogánnak sem az!

 

„Hogyan lehet küzdeni ez ellen?” – kérdezem az IM-től, már nem is tudom hányadszor; jön is a válasz: „oktatás és tudatosság; kritikus gondolkodás, többforrású tájékozódás, persze a média- és a technológiai platformoknak is van felelőssége, jogszabályi intézkedések” (most olvasom, Európai törvénybe foglalják a közmédia függetlenségét, a szabályok kidolgozásánál Magyarország is inspirálta az Európai Bizottságot).

 

Goebbelsi értelemben ez nem egy jó bejegyzés: hosszú is, nem akar hatni az érzelmedre, talán több üzenete is van.

Ha idáig jutottál az olvasásban, megítéled majd …

  1. 03. 13. szerda