2023. április 18. nap bejegyzései

KÍGYÓ

„Én úgy szeretnék írni, mint a kígyó

ír a sziklákra görbe vonalat,

mely láthatatlanul sétáit őrzi

s amíg csak él, folyton tovább halad.

 

De úgy írok csak, mint a hal,

ha olykor a felszínen táncos-magasba csap

s utána tán még ő maga se tudja,

hol bujdokol a szürke víz alatt.”

 

(Devecseri Gábor: Kígyó.

In: Uő: Margitszigeti elégia, Budapest,

Officina, 1945. 56. – Törzsgyűjtemény)

 

 

Írogatok. Talán csak a magam kedvtelésére. Ahogyan látom, amit észreveszek. Magam körül. Azt értelmezgetem. A mélyebb értelmét keresem a történéseknek. Miért úgy történt, ami történt; miért úgy történik, ami megtörténik. Okulásomra. Aztán felrakom a Facebook, Twitter oldalamra. Talán okulásunkra…

Nem vagyok író. Kutató sem. Csak egy „egyszerű”, államigazgatási és vállalkozói tapasztalatokkal is rendelkező, „nyugger” közgazdász. Befolyás, hatalom nélkül. Hisz’ ez nem is „érdekes” – bár a „szerep” miatt fontos.

Nem szeretem a kígyókat. A csúszómászókat. Ez magánügy. Viszont, ha „kígyó írja” azokat a láthatatlan görbe vonalakat?! Amiken nekem-neked-nekünk megbékélhetetlenül tovább kell haladnunk?! Akkor mi van? Undorodva lehajolunk megfogni? Vagy csak kiabálunk és elfutunk? Pedig tudjuk, akkor is tovább halad? Mennyivel jobb, élvezetesebb (lenne) a magasba fröccsenő színes vízcseppekről, az alábukó és kirobbanó halakról írni… Hogyan is írta öngyilkossága előtt Mark Fisher: „van alternatíva – csak nem megtalálnunk kell, hanem létrehoznunk…”.

Írogatok tovább, szeretnék a halakról, de a kígyóról kell…

  1. 04. 18. kedd

HARDtalk

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a BBC News Hardtalk műsorának volt a vendége. A Telex beszámolója szerint „… a magyar külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az amerikai kormány nyomásgyakorlását, és nem volt hajlandó kijelenteni, hogy Ukrajnát szeretné látni a háború győzteseként. Viszont arról beszélt, hogy szerinte Putyin hajlandó lenne önként feladni annektált területeket Ukrajnában, és Trianonnal is példálózott.”

 

A vicc jutott az eszembe:

 

Étteremben az egyik vendég véletlenül elszellenti magát. Hogy leplezze művét, elkezdi tologatni a széket. Erre az egyik szomszédja megjegyzi:

– Ugye, hogy mennyire más hangja van?

  1. 04. 18. kedd

(Kép: BBC)