2023. szeptember 28. nap bejegyzései

SZUVERENITÁSI TÖRVÉNY-LE PEN-SZLOVÁKOK – FESZÉLYEZŐ (2.)

  1. május 30-án a HVG a Financial Times-ra hivatkozva megírta: „… neve elhallgatását kérő banki forrása úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a nyereségen kívül igazán befolyásra vágyik, vagyis egy olyan bankot szeretnének, amely segít rugalmas helyi gazdaságot és társadalmi elitet teremteni, beteljesíteni nacionalista elképzeléseit, sőt segítséget nyújtani az illiberális külföldi szövetségeseinek.

 

A lap példaként a francia elnökválasztási kampányt hozta fel, ahol a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, a Bankholdingba becsatlakozó MKB 10 millió eurós kölcsönnel Marine Le Pent segítette Emmanuel Macronnal szemben”.

 

Most megint fogadta Le Pen-t. A magyarnemzet (kormánypárti förmedvény-szócső) szerint: „A tárgyaláson értékelték az erősödő európai jobboldal helyzetét, különös tekintettel a jövő évi európai parlamenti választásokra … szó esett a családok, a nemzeti és a keresztény értékek politikai képviseletéről is, amely a magyar kormánypártok és a francia Nemzeti Tömörülés tevékenységének is a középpontjában van”. Hogy szó volt-e pénzről: akár a hitel (4,1 milliárd forint!) visszafizetéséről, újabb kölcsön(ök) juttatásáról, a magyarnemzet nem tud.

 

Közben „Bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztérium szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseire hivatkozva – közölte a pozsonyi tárca a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint” – írja a Népszava.

 

Még nem nyújtották be a „szuverenitási” törvénycsomagot. Csak beszélnek róla. Ahogy szokták: vizet prédikálnak és bort isznak; más szemében a szálkát, magokéban a gerendát sem veszik észre.

 

És még akkor ezek csak egyszerű példák…

  1. 09. 28. csütörtök