2023. március 14. nap bejegyzései

VILLANÁSOK

„Csütörtök volt. Esett az eső…” – kezdődött Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben regénye alapján készült fergeteges film Márkus Lászlóval, Krencsey Mariannéval, Rajz Jánossal, Garas Dezsővel, Szendrő Józseffel, majd folytatódott: „A rendőrség fenntartja a rendet!”, mire a vendégek között kitört a pánik és elszabadult a pokol.

Ma még nem fog.

Pedig megjelent a rendelet a gazdaságmozgósítási tervkészítésről és hozzá a minisztérium nyilatkozata is (ATV), benne: „Világháború fenyeget! A nyugati fegyverszállítások egy helyi háborút globális konfliktussá szélesítenek. Magyarország békét szeretne, de az országot minden körülmények között meg kell védeni.” És, mert egy minisztérium nem tud, röhögés nem hallatszott.

Viszont kitüntetés-özön hullott, no nem a „zégből”, s persze Parraghnak, Schmidt Máriának, Parragh Lászlónak is jutott, (Bayer most nem kapott), az indoklást elolvasni sem érdemes.

Polt Péter megint „magyarázta a bizonyítványt”, mint Karinthynál a rossz tanuló, „bénégyzetmínuszpluszmínusznégyzetgyökbémínusznégyácészerkétá”, szép lassan, hogy mindenki értse egyenletesen: „… azért nem hallgatták ki az előző polgármestert a keszthelyi sörgyár felújításának ügyében, mert nem lett volna releváns információja…”, persze fideszes volt a polgármester úr, de legalább nem vitte közpénzen a Fradi-meccsre Németországba a testületet. Nem a Polt, ő nem ment ki, talán számított az eredményre. Viszont elkészült „végre” az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport 196 oldalas(!) jelentése, ahogyan a HVG írta, abból: „úgy tűnhet, hogy persze bizonyos mértékű korrupció van, ahogy az ez elleni fellépés eszközei is adottak, de a helyzet nem drámai, és aki nem ismeri a számtalan korábbi eset és botrány nyomán a magyarországi viszonyokat, akár azt is hihetné, hogy a jelentés mondjuk Ausztriáról szól…”. Nesze neked, fogd meg jól! Hát csócsálgassuk csak, mást úgysem tehetünk(?).

Villanások.

Mai „termés”.

Bár esett ma az eső, nem volt csütörtök…

  1. 03. 14. kedd

NAPLÓSZERŰEN

(153.)

Szép idő van. Bár a meteorológusok szerint holnap akár havazhat is, mi – ahogy minden nap – sétálni indulunk Thesszával. Amikor délutánra „halasztódik” a séta, mert délelőtt dolgom akad, még így is, hetvennégy felé (már sajnos nem „félúton”), olyankor ebéd után ledőlök egy kicsit, Thessza lefekszik az ágyam elé, ő is békésen szundikál egy kicsit, majd egy idő múlva először halkan, majd egyre erősebben nyüszíteni kezd: menjünk már, akkor én (látszólag) morcosan fölébredek, kikelek az ágyból, lemegyek a földszintre, Thessza végig a lábamnál ugrál, szinte nógat „gyorsabban, gyorsabban”, amikor elkezdem a cipőmet fölvenni, akkor már tudja: megyünk!

Most baktatunk és beszélgetünk, ahogy szoktuk. Mindig akad megvitatandó téma. Most is van. Például a háború és a béke kérdése. Persze napi-politikával, magyarosan és csípősen „ízesítve”, mert nálunk – kormányunk szerint – így kell, mi így „szeretjük”. Állítólag csak a „MAGYAR”, egyedül a világon (na jó, a pápa is) akarja a békét. Viszont Ferenc – állítólag – már aláírta a lemondását. A magyar „pápa-sas” még nem. „Kényszer” nélkül nem is fogja. Mert ő utcai harcos. Szabályok nélkül. Úgy és oda üt, rúg, ahova tud és akar. „Oszt jó napot”, jöjjenek az ügyvédek. Meg a propagandisták. „Ne idegeskedj” – fordul hozzám Thessza vakkantva, majd megint előre szalad és orrát az egyik bokor tövéhez nyomja, farka az égnek áll – ő legalább jól érzi magát. Most egy motoros száguld el mellettünk, Thessza idegesen kapja föl a fejét, de látja, nem a postás, az „örök-ellenség”, hát visszahajtja a fejét a bokor tövéhez. Ember sehol. Persze, kedd délelőtt, itt vidéken nincs „mozgás”. Béke van. Az agyam kattog, azon jár, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a 79/2023. (III. 13.) Korm. rendelet, a „a nemzetgazdaság védelmi és biztonsági felkészítésének, mozgósításának, valamint a tartalékolás végrehajtásának szabályozásáról”. Mert békét akarunk. Hát fölkészülünk. Kerékpárral. A Szalay-Bobrovnickyvel. Meg száj-karatéval. Mit is írt „erről” a helyzetről Thomas Mann a Naplójába 1936-ban? „…Úgy tűnik, hogy már nem Franco, hanem német és olasz tisztek vezetik a Spanyolországban vagy a spanyol nép ellen folyó háborút. Mit gondol Anglia és mit Franciaország a Beleárok olasz megszállásáról? AZ ember szeretne a nagy demokráciák szívébe látni. Blum és Eden egymással versengve ajánlkoznak Németország gazdaságának szanálására, ha az ország hajlandó lefegyverkezni, és belép egy olyan szervezetbe, mely garantálja Európában a jogot és a békét. Mit gondolnak? Tudják-e, vagy nem tudják, hogy kivel állnak szemben?” Hát a magyar kormány? Ma tudja? Csak pofáznak, mert az „érdekük” – no nem a miénk – ezt kívánja?! Megette a fene az egészet, a mai napnak is oda, talán este a Lipcse meccse megvigasztal…

Hazaértünk.

Egy sétával megint rövidebb az élet…

  1. 03. 14. kedd